Binnenland

In de scheepvaart moeten meer vrouwen aan het roer
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. In de scheepvaart moeten meer vrouwen aan het roer

Het is deze week 'European Shipping week'. Alles wat op het continent drijft en vaart staat in de spotlights. Een mooi moment voor PvdA Europarlementariër Vera Tax om te pleiten voor meer vrouwen aan het roer, want er is te weinig aanwas onder schippers. In De Nieuws BV bespreken Tazx en schipper Liana Engibarjan de aankomende plannen.

Volgens Vera Tax is het tekort aan mensen in de scheepvaart zo groot dat schepen straks niet meer kunnen varen als het zo doorgaat: "En dat terwijl 90 procent van onze consumptiegoederen worden vervoerd over zee en door de binnenvaart."

Vooroordelen bij schippersopleiding

Toen schipper Liana Engibarjan zich aanmeldde bij de schippersopleiding waren de mensen op de opleiding niet zo positief over haar aanmelding. "Iemand zei toen tegen mij: je gaat het niet redden met je gelakte nageltjes meisje. Je krijgt direct met een vooroordeel te maken en daar schrok ik toen wel van."

Europarlementariër Vera Tax reageert: "Ja, dat antwoord krijg niet als je je als man inschrijft op diezelfde school." Er moet volgens haar een cultuurverandering komen aan boord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanpassingen scheepvaart

Met een aantal aanpassingen wil Europarlementariër Vera Tax de scheepvaart aantrekkelijker maken voor vrouwen. "Op de eerste plaats moet de cultuurverandering plaatsvinden door de taal aan te passen. Je hebt een stuurman, maar een stuurvrouw bestaat niet in de scheepvaart. Je hebt een onbemand schip en geen onbevrouwd schip. Taal is heel relevant of je je onderdeel voelt van de cultuur of niet. In die taal worden vrouwen uitgesloten."

Tax: "De kleding is mannenkleding die vrouwen ook aan mogen doen. Dat past niet altijd bij een vrouwenlichaam. Ook daar moet aandacht voor zijn." Verder pleit Vera voor training van mannen en vrouwen als het gaat om seksuele intimidatie.

Ze vervolgt: "In een onderzoek uit Zweden is gebleken dat 1 op de 5 vrouwen in de zeevaart direct door hun meerdere seksueel geïntimideerd wordt." Liana Engibarjan geeft aan zich nooit onveilig te hebben gevoeld op een boot met mannen.

Vloggen over binnenvaart

Liana Engibarjan vindt dat je eerst mensen naar de schippersscholen toe moet trekken: "Begeleiding aan boord is veel belangrijker om je druk over te maken dan of het nou een stuurman of stuurvrouw wordt genoemd. Persoonlijk maakt het mij niet uit en gaat het om de functie en daarbij geaccepteerd te worden aan boord. De werkkleding vind ik wel een goed punt, ik pas ook niets."

Verder denkt Enigbarjan dat een rolmodel die vlogt over binnenvaart een oplossing kan zijn om meer vrouwen naar de sector te trekken. "Ik vlog zelf ook over de binnenvaart en bereik een hele grote groep meiden, maar ook jongens die kiezen voor de sector."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie