Binnenland
KRO-NCRV

'Overheid laat bewust achterstanden bij asielopvang ontstaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid laat bewust achterstanden bij asielopvang ontstaan'

Na de opvangcrisis van vluchtelingen in 2015 en 2016, was het sentiment: dit mag niet meer gebeuren. Toch zijn er opnieuw te weinig plekken, slapen vluchtelingen op de grond en zijn er te weinig sanitaire voorzieningen. Hoe kon dit gebeuren?

"De crisis zit bij het beleid", zegt Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden bij Spraakmakers. "Het ministerie weet dondersgoed wat de aantallen per jaar zijn en daar moet je gewoon de opvangcapaciteit op afstemmen."

"Een camping verkoopt in het laagseizoen ook niet een halve hectare van zijn terrein. Dat doet de overheid wel", gaat Lucassen verder. "Je brengt er gemeenten mee in de problemen. En bij de bevolking ontstaat het idee dat er meer vluchtelingen komen, want 'we kunnen ze weer niet aan'. Maar dat is natuurlijk onzin."

'Krankzinnig veel geld'

Ook Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en voormalig portefeuillehouder asielzaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet het af- en weer opschalen als een probleem. Hij is daarom voorstander van permanente opvang.

"Als je steeds op het laatste moment locaties moet optuigen, betaal je steeds weer de hoofdprijs. En dan heb je soms waardeloze locaties. Mensen kunnen het bijna niet geloven, maar het kost nu 100 euro per vluchteling per nacht als ze een paar dagen in de sporthal liggen. Dat is krankzinnig veel geld." Volgens de burgemeester is het efficiënter en goedkoper locaties voor langere termijn te behouden.

Efficiënter en goedkoper

Daarnaast zorgt het steeds moeten zoeken naar andere plekken voor weerstand bij de bevolking, denkt de burgemeester. "Als je permanente capaciteit zoekt, heb je daar langere processen voor nodig. Dan moet je naar bestemmingsplannen kijken, gebouwen zoeken, misschien bouwen. Maar dan ben je wel van deze terugkerende situatie af. Het is lastig om in gemeenten asielzoekers op te vangen, terwijl rondom een bestaand AZC omwonenden weten dat het allemaal wel meevalt."

Voldoende opvang

Lucassen noemt het wanbeleid. "De overheid is erg hardnekkig en ik kan het niet anders uitleggen dan de overheid dit bewust doet", zegt de hoogleraar. "Het kabinet lijkt niet tegen te bevolking te durven zeggen dat er nu eenmaal een vluchtelingenverdrag ondertekend is en dat we daarom voor voldoende opvang moeten zorgen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie