Binnenland
MAX

De opkomst van de HENRY's: 'Het zijn de yuppen van deze tijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De opkomst van de HENRY's: 'Het zijn de yuppen van deze tijd'

Een HENRY is iemand met een dik salaris, maar tegelijkertijd met zoveel onkosten dat diegene zich niet rijk voelt. HENRY staat voor 'High Earner, Not Rich Yet'. Die mensen ziet Jonas Kooyman, de man achter het populaire Instagram account Havermelkelite, steeds meer om zich heen. Op zijn account en in een bijbehorende nieuwsbrief duidt hij het gedrag van jonge Randstedelingen en houdt hij ze een spiegel voor.

Video niet beschikbaar

Yuppen

"Het zijn de yuppen van deze tijd", legt Kooyman uit. In de jaren negentig konden die young urban professionals wél een huis bemachtigen, waar dat de HENRY's nu niet lukt terwijl ze bovenmodaal verdienen. "In vergelijking met de rest van Nederland hebben ze een hoog salaris. Maar aan het einde van de maand houden ze weinig over."

Dat heeft volgens Kooyman met twee dingen te maken. Aan de ene kant heeft de groep twintigers en dertigers net als de rest van Nederland te maken met de stijgende levenskosten. Aan de andere kant ligt het aan hun hedonistische levensstijl. "Ze gaan vaak naar restaurants, zijn lid van boutique sportscholen en gaan veel op reis naar Bali of Ibiza."

Sociale mobiliteit

Wat zegt het over de tijd waarin we leven dat dit een fenomeen is? Kooyman legt uit dat de sociale mobiliteit is afgenomen. De yup groeide arm op, maar kon via een goed betaalde baan een huis kopen en daarmee sociaaleconomisch klimmen. Maar HENRY's betalen duizenden euro's aan huur, maar een koophuis lukt toch niet. Die groep zegt dan: "Ik kan geen huis kopen, laat ik dan maar uit eten gaan".

Maar medelijden hebben met deze groep, dat is volgens Kooyman niet nodig. "Er zijn veel meer mensen die het moeilijk hebben met de levenskostencrisis die er is."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie