Boerenprotest: 'Men plaatst zich buiten de werkelijkheid'
- Nieuws
- Boerenprotest: 'Men plaatst zich buiten de werkelijkheid'
Op verschillende plekken in het land loopt het vast door boerenprotesten. "Men plaatst zich een beetje buiten de werkelijkheid," zegt Jan Douwe van der Ploeg in Spraakmakers, "ten kosten van de samenleving."
Volgens de hoogleraar Rurale Sociologie aan Wageningen Universiteit is het 'een klucht' dat Nederland wordt overspoeld door goedkope landbouwproducten uit andere landen. "Wij hebben zelf niets anders gedaan dan de wereld te overstromen met onze eigen landproducten."
Het interessante is volgens Van der Ploeg dat een grote groep boeren meegaat met de tijd. "Een belangrijk deel zit al in de omschakeling. Zij produceren duurzame landbouwproducten en hebben het stikstofgebruik enorm teruggebracht."
'Hardnekkige groep'
Van der Ploeg ziet dat een kleine, 'hardnekkige groep' boeren vast blijft houden aan de geïndustrialiseerde landbouw. Zij leunen het meeste op de export. Hij denkt dat deze koers mede bepaalt wordt doordat de voorzitter van het landbouwcollectief Aalt Dijkhuizen staat voor een sterk geïndustrialiseerde landbouw. "Dit is een spoor dat doodloopt."
'Politiek is geradicaliseerd'
"Niet de boeren zijn geradicaliseerd," zegt Gert-Jan Oplaat van NEPLUVI, "maar de politiek." De voorzitter van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie en tevens oud-Kamerlid voor de VVD ziet een kloof tussen het landelijk gebied en wat hij de elite in Den Haag noemt.
Hij ziet geen geradicaliseerde boeren maar hardwerkende jonge, boerenjongens die helemaal klaar zijn met de regels die over hen worden uitgestort. Ze zijn volgens Oplaat door de uitspraken van D66 over halvering van de veestapel, bang hun bedrijf te verliezen.
Papieren werkelijkheid
"De boeren zijn helemaal klaar met wat er gebeurt." Oplaat benadrukt dat de boeren al maatregelen hebben genomen op het gebied van milieu anders hadden ze helemaal geen vergunning gekregen.
Praat mee met Spraakmakers
Volg via de NOS de laatste ontwikkelingen van het boerenprotest. Er worden door heel Nederland acties verwacht. Gisteren werd er ook een principe-akkoord gesloten tussen kabinet en land- en tuinbouworganisaties. Daarin is onder meer afgesproken dat boeren niet gedwongen worden hun bedrijf te verkopen en te stoppen.
Is het goed dat de boeren van zich laten horen of overspelen de boeren met de acties hun hand? Reageren kan de hele dag nog op Stand.nl en wil je inhoudelijk meepraten, meld je dan aan als Spraakmaker bij de Spraakmakers Community.