Importheffingen VS ook slecht voor Nederland
- Nieuws
- Importheffingen VS ook slecht voor Nederland
[AVROTROS] De Amerikanen buigen zich vandaag over een importheffing over negentig Europese producten. Dit is slecht nieuws voor Nederlandse boeren en exportbedrijven.
Het is geen geheim dat de Amerikaanse president Donald Trump hard nadenkt over hogere importheffingen op buitenlandse goederen. Ook Nederlandse boeren, tuinders en exportbedrijven kunnen daar last van krijgen. Vandaag houdt een comité van het Amerikaanse Congres een hoorzitting met de Amerikaanse vertegenwoordiger voor de buitenlandse handel. Het onderwerp: de mogelijke invoering van een invoertarief van 100 procent op negentig Europese producten. Op de lijst staan producten zoals Italiaanse scooters, Franse Roquefort-kaas, maar ook tomaten, varkensvlees, uien, paprika’s en bloemen. Nederland is een grote exporteur van die laatste vijf producten.
Nederland exporteert 19 miljard naar de VS
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland in 2014 in totaal voor 19 miljard euro exporteerde naar de VS. Groente en fruit waren goed voor 157 miljoen euro aan exportwaarde. Nederland exporteerde voor 328 miljoen euro bloemen en planten naar de Verenigde Staten.
Handelsconflict
De mogelijke Amerikaanse importheffing op negentig Europese producten houdt verband met een trans-Atlantisch handelsconflict dat al ruim 20 jaar voortsleept. De Europese Unie weigert de import van Amerikaans vlees dat is behandeld met hormonen, tot grote frustratie van de Amerikaanse vleessector.
Dit zorgde in de jaren ’90 ook al voor Amerikaanse invoerheffingen op Europese producten, waardoor de import van de getroffen EU-producten daalde van 130 miljoen dollar in 1998 tot minder dan 15 miljoen dollar in 2008, aldus een rapport van de Amerikaanse overheid.
Obama
Onder president Obama werd er een regeling getroffen. De EU staat jaarlijks een import van 50 duizend ton aan hormoonvrij vlees toe, in ruil voor opheffing van de invoertarieven. Maar de Amerikaanse vleesindustrie is niet tevreden over die deal. Vooral omdat andere landen, zoals Australië en Uruguay, goedkoper hormoonvrij vlees kunnen leveren aan de Europese Unie.
Met deze landen drijft de VS graag handel:
Drukmiddel
Het voorstel voor hogere importheffingen op Europese producten werd afgelopen jaar ingebracht door de Amerikaanse vleesindustrie. Volgens Europese belangenorganisaties werd de mogelijke Amerikaanse importheffing vooral ingezet als drukmiddel – en uit frustratie over de voortgang van handelsverdrag TTIP, zo schrijft de site Politico.
De handel van vlees was namelijk ook onderdeel van de TTIP-onderhandelingen, hoewel de Commissie duidelijk heeft gemaakt dat hormoonvlees ook niet onder TTIP zou worden toegestaan.
De vraag is nu wat de regering van Trump zal doen. Worden hogere invoertarieven op Europese producten gebruikt als straf voor Europa’s weigering om Amerikaans hormoonvlees te importeren? Zeker is in ieder geval dat het onder Trump niets te maken zal hebben met TTIP; volgens hem is het een ontzettend slecht handelsverdrag dat vooral voor banenverlies in de VS zou zorgen.
“Ik ben zeker bezorgd”, zegt Bernd Lange, de sociaal-democratische handelsrapporteur in het Europees Parlement, tegenover Politico. “Blijkbaar is de bereidheid om een dialoog aan te gaan niet langer een gegeven aan Amerikaanse zijde. Dit is een teken dat we een nieuw tijdperk ingaan.” De Europese Commissie zegt het proces nauwlettend te volgen.