Binnenland
KRO-NCRV

Mannen zonder vrees: dit is de elite-eenheid binnen het Korps Mariniers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mannen zonder vrees: dit is de elite-eenheid binnen het Korps Mariniers

De elite-eenheid binnen Korps Mariniers, MARSOF, bestaat tien jaar. De speciale eenheid wordt ingezet voor de zwaarste opdrachten in Nederland en het buitenland. Waar ze normaal onder de radar opereren, vertelt plaatsvervangend commandant Eric Lieftink bij Spraakmakers wat je in huis moet hebben voor de Nederlands special forces.

Video niet beschikbaar

Slimme mannen

Voor NL-MARSOF, ofwel Netherlands Maritime Special Operations Forces, kunnen alleen volledig opgeleide mariniers zich aanmelden. Dit zijn al mannen die fysiek en mentaal in topconditie zijn. Dan pas wordt er gekeken of iemand ook geschikt is om toe te treden tot de MARSOF, vertelt Lieftink. "Dan gaan we eerst eens twee weken ‘schudden aan die boom’ om te testen hoe slim iemand is en welke persoonlijkheid iemand heeft."

Vooralsnog zitten er nog geen vrouwen bij de Korps Mariniers. Wel in ondersteunende taken, aldus Lieftink. "Zodra iemand dat haalt, zal ik gelijk proberen om haar bij de MARSOF te halen", zegt Lieftink.

'Zonder vrees, zonder overmoed'

Martin Hoekstra liep een jaar mee met deze groep en schreef er het boek Zonder vrees, zonder overmoed over. "Ik was een van de eerste die uit die boom viel toen ze eraan gingen schudden." Naast de extreem hoge fysieke eisen waaraan je moet voldoen, is het vooral een mentale job. "Nadat je tot het uiterste bent gedreven, zowel mentaal als fysiek, wordt gekeken of je nog weloverwogen keuzes kunt maken onder zware druk."

De MARSOF is een samenvoeging van drie verschillende specialismen: de kikvorsmannen, de mountain leaders en de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE). Lieftink behoorde ooit tot de kikvorsmannen. Dit zijn amfibische verkenners, die door te duiken ongezien ergens infiltreren.

Bijzondere onderwater acties

Een bekende opdracht zijn de anti-piraterij-acties voor de kust van Somalië geweest. "Dat zijn bijzondere onderwateracties waarbij gedoken wordt met pure zuurstof, zodat er geen belletjes in het water komen." Kikvorsmannen plaatsten explosieven onder water. Zo werd de schroef van een 'piratenschip' onbruikbaar gemaakt, zonder dat het schip zinkt. "Dat was een efficiënte manier om met minimale schade piraten buiten beeld te kunnen houden."

Bergspecialisten

De mountain leaders zijn echte bergspecialisten en werken vooral in koude gebieden, zoals de Noordflank van Noorwegen. De antiterreureenheid BBE werd bijvoorbeeld ingezet bij de tramaanslag in Utrecht. Ook in Weert, waar een groep werd gearresteerd die op een vakantiepark concrete plannen voor een aanslag beraamde.

MARSOF 10 jaar

MARSOF bestaat nu tien jaar, maar in die tijd is er een hoop veranderd: islamterrorisme is wat op de achtergrond geraakt, de houding van Rusland bepaalt nu het nieuws. Vooral dat laatste heeft de rol van de elite-eenheid veranderd. "Er komen taken bij, zoals de bescherming van de infrastructuur op de Noordzee."

Na jaren van bezuinigingen en met de urgentie van een oorlog in Europa, investeert ook de overheid weer in Defensie. Dat gaan ze ook bij MARSOF merken, zegt Lieftink. "Wij zijn een van de weinige eenheden die mogen uitbreiden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie