Binnenland
AVROTROS

Met campagne wil moslimgemeenschap vooroordelen wegnemen: 'Publieke debat is vaak negatief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met campagne wil moslimgemeenschap vooroordelen wegnemen: 'Publieke debat is vaak negatief'

De Islam wordt nog vaak geassocieerd met geweld en onderdrukking. Regelmatig ontstaan protesten tegen Islamitische vluchtelingen en gemeenten gaven onlangs de opdracht voor een geheim onderzoek naar moskeeën in de aanpak van radicalisering en extremisme. Om vooroordelen weg te nemen en wederzijds begrip te creëren, lanceert de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap zaterdag 23 oktober 'De Ware Islam Campagne' in Utrecht.

"We zien in het publieke debat dat de veelal Islam negatief belicht wordt. Ook blijkt uit meerdere onderzoeken dat er weinig contact is tussen niet-moslims en moslims", vertellen initiatiefnemers Kashif Akmal en Safeer Siddiqui in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

https://dewareislam.nl/

Dichter tot elkaar

Met deze campagne willen wij bruggen slaan tussen moslims en niet-moslims en de informatiekloof dichten om zo toch dichter tot elkaar te komen", legt Akmal uit. "Mensen moeten niet bang zijn om een moskee in te stappen."

Dit doen zij met behulp van verschillende acties. "Wij gaan de straat op met een bord met de tekst 'Ik ben een moslim, stel mij uw vraag' en houden een manifestatie in de binnenstad. Op deze manier willen wij mensen het gevoel geven dat zij het gesprek met ons aan kunnen gaan en hun angsten met ons en elkaar te kunnen delen."

Ook deelt de gemeenschap 100.000 flyers uit met flyers over het islamitische geloof en organiseren zij de lezing 'Introductie tot de Islam'. "Hierin worden de kenmerken van de Islam belicht en is er weer alle ruimte om vragen te stellen."

Vragen van luisteraars

Tijdens de uitzending kregen luisteraars de kans om al hun prangende vragen te stellen. Hieronder een aantal vragen en antwoorden:

Bas: In streng gelovige christelijke gemeenschappen zijn ze veelal tegen vaccineren. Hoe zit dat bij moslims?

Siddiqui: "Nee, wij zijn niet tegen vaccineren. Ik ben zelf ook gevaccineerd. Een van de onderscheidende kenmerken van de Islam, is dat zij zeggen dat religie het woord van god is en wetenschap de daad van god. Er is niets vanuit onze religie dat ons ervan weerhoudt om ons te laten vaccineren."

Jan: Bestaat er iets zoals vergeving of biechten? En een hiernamaals?

Akmal: "In je persoonlijke contact met de schepper kun je om vergeving vragen. Als moslim geloof ik zeker in een hiernamaals waarin je verantwoordelijk gehouden zult woorden voor wat je in dit leven hebt gedaan."

Milou: Is scheiden toegestaan? En relaties tussen man-man of vrouw-vrouw. Daarvan hebben we niet het idee dat men er heel erg voor open staat. Klopt dat?

Siddiqui: "Scheiden is toegestaan. Binnen ons geloof worden relaties van hetzelfde geslacht gezien als een daad en niet als een identiteit en daarom komt het onder het rijtje van 'verboden'. Er is niets dat ons er binnen ons geloof van weerhoudt om zulke mensen met vriendelijkheid en rechtvaardigheid te behandelen."

Meer informatie over deze campagne vind je hier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie