Binnenland
KRO-NCRV

Peter R. de Vries: 'Het was een hooiberg van namen waar Jos Brech de speld in was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter R. de Vries: 'Het was een hooiberg van namen waar Jos Brech de speld in was'

Opgelucht en blij, is Peter R. de Vries, dat er nu eindelijk iemand vastzit voor de dood van Nicky Verstappen. In 1 op 1 sprak hij uitgebreid over de afgelopen dagen en hoe het komt dat het twintig jaar duurde totdat Jos Brech als verdachte aangemerkt werd.

Peter R. de Vries is al twintig jaar lang bezig met de zaak Nicky Verstappen. Als misdaadverslaggever, maar ook als belangenbehartiger van de familie van Nicky.

Speld in een hooiberg

Ondanks de inzet van meerdere rechercheteams duurde het tot zondag totdat de vermoedelijke dader werd opgepakt. Uit een groot DNA-verwantschapsonderzoek kwam deze zomer de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld naar voren als verdachte.

Een naam die Peter R. De Vries tot voor kort ook niks zei. "Je moet niet vergeten: in het totale dossier komen meer dan 5000 namen voor. Van mensen die gesignaleerd zijn bij de plaats delict, van zedendelinquenten uit de omgeving. En daar zaten tips tussen die nog aanmerkelijk serieuzer klonken dan Brech. Het was een hooiberg van namen waar Jos Brech de speld in was."

De afgelopen week werd er druk gezocht naar Jos Brech, die sinds februari vermist was. Bij de politie kwamen 1500 tips binnen en ook De Vries kreeg ladingen met tips binnen. "Van mensen die dachten dat hij in Vietnam, Hongarije, Zuid-Afrika, Brazilië of Curaçao was. Ik heb geen tip over Spanje binnengekregen, maar de politie gelukkig wel."

'Onbegrijpelijk, een misslag'

Toch was het mogelijk geweest dat de politie Brech al tien jaar eerder had kunnen vinden. Hij werd op de avond dat Nicky gevonden werd, gezien in de buurt van de plaats delict. In 2001 vertelde hij, toen hij als getuige gehoord werd, dat hij eerder een zedenmisdrijf gepleegd had.

Toen in 2008 DNA werd afgenomen bij potentiële verdachten, werd zijn naam echter van de lijst gehaald. Onbegrijpelijk, zegt Peter R. de Vries. "Dat gebeurde uit een soort van efficiency-gedachte. Dat moment kwalificeer ik als een misslag, als verzuim. Dat had nooit had moeten gebeuren."

De Vries hoopt dat Brech snel wordt uitgeleverd aan Nederland, maar heeft geen idee of hij zal bekennen dat hij iets te maken heeft met de dood van Nicky Verstappen. "Ik heb zelf wel de overtuiging dat we met hem de juiste man te pakken hebben. Vanwege de feiten en omstandigheden en m’n kennis uit het dossier. Ik ben natuurlijk uitermate benieuwd naar zijn verhaal. Is het een toevallige ontmoeting geweest die verkeerd is uitgepakt? Of was hij op strooptocht en was Nicky een prooi?"

Ster advertentie
Ster advertentie