Binnenland
KRO-NCRV

'Ik zocht iedere dag mijn vrouw op in het verpleegtehuis, daar mag ik niet meer binnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zocht iedere dag mijn vrouw op in het verpleegtehuis, daar mag ik niet meer binnen'

Door de coronacrisis ligt voor veel ouderen eenzaamheid op de loer. Verpleegtehuizen zijn op slot, waardoor ouderen geen bezoek meer mogen ontvangen. Meneer Gulikers zit vanwege die maatregel veel alleen. "Ik ging iedere dag mijn vrouw opzoeken in het verpleegtehuis, en daar mag ik niet meer naar binnen."

De vrouw van meneer Gulikers heeft de medebewoners nog. "Ik zit thuis en al die uren die ik bij haar was, moet ik nu vullen." Het echtpaar heeft elkaar al twee weken niet gezien.

Veel meldingen van eenzaamheid

Bij de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) krijgt veel meldingen binnen, zegt directeur Liane den Haan. Dat zijn deels praktische vragen en deels meldingen van eenzaamheid.

Het gaat met name om ouderen met een klein sociaal netwerk of van wie de partner overleden is, die de hele dag thuiszitten. Zij hebben behoefte aan contact, bijvoorbeeld door te bellen, videobellen of wanneer mogelijk toch even langs te gaan.

"In de verpleeghuizen, het is schrijnend, maar deze mensen hebben nog wel het personeel en zien die nog", vult Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau aan. "Maar de afgelopen jaren hebben we mensen opgeroepen om langer thuis te blijven dus er zitten heel veel mensen alleen thuis." Alleen even aandacht, zwaaien voor het raam, kan volgens hem een groot verschil maken.

'Ze begrijpt het niet'

In veel verpleegtehuizen wordt met videobellen contact gehouden, maar voor meneer Gulikers en zijn vrouw werkt dat niet. De verpleging probeerde het, maar bij de tweede keer ging het mis.

"Zij is zo ver, ze begrijpt het niet." Toen de verpleging de telefoon uitdeed zei ze 'je hebt me de foto afgenomen'. "Dat is behoorlijk heftig geweest."

Het is onduidelijk wanneer meneer Gulikers zijn vrouw weer kan zien. "Maar ik heb gelukkig mensen van mijn geloofsrichting die mij op kleine manieren iets toespelen." Een kaartje en onlangs een plastic zakje met twee cakejes en een kaartje eraan. "Dat is heel erg leuk en zeer opbouwend."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie