Binnenland
NOS

Moordaanslag in Rotterdam verijdeld, Pakistan lijkt betrokken

foto: Novum regiofoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Moordaanslag in Rotterdam verijdeld, Pakistan lijkt betrokken

In Rotterdam is begin dit jaar blogger en mensenrechtenactivist Ahmad Waqass Goraya uit Pakistan met spoed uit zijn huis gehaald. Hij is naar een geheim adres gebracht omdat er een moordaanslag op hem werd beraamd. Nederlandse veiligheidsdiensten zouden informatie hebben dat hij op een dodenlijst van de Pakistaanse geheime dienst staat.

"In Pakistan zelf komen politieke moorden en verdwijningen veelvuldig voor en dat gebeurt dus ook over de grens", zegt historicus en Pakistan-kenner Olivier Immig in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat Goraya meemaakt is niet uniek. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Frankrijk en de Deense cartoonist." Hij werd geregeld met de dood bedreigd omdat hij een tekening van de profeet Mohammed had gemaakt.

"Maar het wordt natuurlijk heel vervelend als we dit nu ook in Nederland meemaken", zegt Immig. Goraya wil graag dat Nederland de Pakistaanse ambassadeur op het matje roept, maar volgens Immig zal dat weinig uitmaken. "Want hoe bewijs je dat Pakistan er echt achter zit? Als je Pakistan hierop aan wil spreken moet je dat in groter Europees verband doen. De Pakistaanse overheid is namelijk gevoelig voor de publieke opinie in het westen."

Inmiddels heeft de Britse politie een verdachte opgepakt, een 31-jarige Brits-Pakistaanse man die kort daarvoor in Nederland was geweest. Volgens Goraya is de man ook in zijn woning geweest.

Luisteren: Olivier Immig in het Radio 1 Journaal

Ster advertentie
Ster advertentie