Binnenland
NOSNTR

Is een verbod op agressieve bijthonden mogelijk?

foto: Unsplash/Justin Veenemafoto: Unsplash/Justin Veenema
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een verbod op agressieve bijthonden mogelijk?

Een verbod op agressieve bijthonden. Als het aan de VVD ligt, moet dat er komen - en andere regeringspartijen steunen het plan. Minister Adema van Landbouw wil ook met zo'n verbod aan de slag. In gesprek met plastisch chirurgen hoorde hij onlangs meer gruwelijke verhalen. Maar hoe haalbaar is een verbod op bijthonden? Hans Hopster deed onder meer onderzoek naar een eerder pitbullverbod en is emeritus lector dierenwelzijn aan de Wageningen universiteit, hij vertelt erover in Nieuws en Co.

Verbod op agressieve bijthonden?

Video niet beschikbaar

"Het is nog niet zo makkelijk. Als je het wilt categoriseren naar rassen, dan moet je eerst een zorgvuldige registratie hebben van alle bijtincidenten", aldus Hopster.

Registratie

Pas als je weet hoe vaak een hond bijt, kan je zeggen of iets een agressief ras is. "Ooit is er een soort bijtindex geweest, maar daarvoor moet je ook weten hoeveel honden er van een bepaald ras in Nederland rondlopen", aldus Hopster. Dat gaat nu wel makkelijker, omdat alle honden geregistreerd moeten zijn. Alleen alle bijtincidenten betrouwbaar vastleggen is nog veel moeilijker.

Op dit moment gebeurt dat vastleggen deels bij gemeenten, maar nog niet adequaat genoeg. Hoe groot de problematiek is, is ook niet goed te zeggen. Uit een eerder onderzoek dat Hopster heeft gedaan kwam naar voren dat per jaar één persoon overlijdt door een hondenbeet. Ongeveer 230 mensen belanden in het ziekenhuis door een hondenbeet.

Pitbull

Opvallend is dat sinds de pitbull weer is toegestaan het aantal incidenten zijn afgenomen. Volgens Hopster kan het zijn dat mensen meer bewust zijn van de risico's. Of je moet kijken naar uiterlijke kenmerken van honden om te zien of ze agressief zijn, is niet ideaal. De opvoeding en het karakter van de hond spelen namelijk ook heel erg mee.

Om het probleem aan te pakken kan het goed zijn dat fokkers kijken met welke dieren ze doorfokken. Dus niet de agressieve dieren. En verplicht op cursus gaan kan ook erg helpen. "En dan kan het helpen om gedurende twee jaar de relatie tussen hond en baasje te monitoren", aldus Hopster.

Bijtende honden

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie