Binnenland
MAX

De grote impact van migraine: 'Buitenstaanders hebben niet altijd begrip'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De grote impact van migraine: 'Buitenstaanders hebben niet altijd begrip'

Neuroloog Gisela Terwindt doet al 30 jaar onderzoek naar migraine. Met haar boek Koppijn hoopt ze niet alleen mensen die last hebben van migraine te bereiken, maar ook mensen die dat juist niet hebben. "Mensen denken: ach, iedereen heeft weleens hoofdpijn."

Video niet beschikbaar

In haar spreekkamer ziet Terwindt naar eigen zeggen alleen maar "het topje van de ijsberg. Mensen die echt vastlopen door hun migraine aanvallen". Op hun werk, op school of met hun familie.

Eigen schuld

Dat zijn vooral jonge meiden met hun moeders: migraine komt bij vrouwen drie keer vaker voor dan bij mannen. Terwindt ziet dat patiënten de oorzaak of 'schuld' van een migraine aanval vaak bij zichzelf zoeken.

"Ze denken dan: ik heb veel drop gegeten, dat zal wel de oorzaak zijn geweest. Maar ik vergelijk het met hoe vrouwen zich kunnen voelen voorafgaand aan de menstruatie. Dan heb je ook zin in bepaald voedsel, maar je gaat daarna niet zeggen: Ik heb te veel chocola gegeten, daarom ben ik nu ongesteld."

Te veel gedronken

De omgeving doet daar vaak ook aan mee. "Oh je was zo druk, je zat zo te gapen, je had slecht geslapen: het zal wel daardoor komen."

Ook hebben buitenstaanders niet altijd begrip. "Ik zie dat bij mijn dochter. Ze studeert. Soms kan ze niet naar een practicum vanwege migraine. De volgende dag zien haar studiegenoten een vrolijke, gezonde meid staan. Dan denken ze: ze zal wel te veel gedronken hebben."

Angst

Terwindt hoop met toekomstig onderzoek die waarom vraag te beantwoorden. Omdat een migraine aanval zo onvoorspelbaar is, ziet ze veel patiënten die zichzelf allerlei dingen ontzeggen.

"Mensen zijn bang voor nieuwe aanvallen. Daarom zeg ik ook: let op dat je niet in een hoekje aan een kaal koekje gaat zitten knabbelen. Ik heb het echt gezien: mensen die niks meer durven eten, geen sociaal leven meer hebben."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie