Binnenland
AVROTROS

'Na drie minuten is zin in een sigaret weer weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Na drie minuten is zin in een sigaret weer weg'

Nederland stopt collectief met roken tijdens Stoptober. Drie bekende Nederlanders geven als ambassadeurs het goede voorbeeld en zullen stoppen met roken. Naast Katja Schuurman en Kees van der Spek is Jan Slagter de derde ambassadeur. Een flinke uitdaging, zo zegt de 64-jarige baas van Omroep Max bij Pauw. Het helpt hem echter om te realiseren dat elke hunkering naar een sigaret, als je bent gestopt, maar drie minuten duurt. Heeft hij daar gelijk in?

Stoppen met roken: hunkering naar sigaret echt drie minuten?

Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, kan je spreken van verschillende soorten van hunkering. Dat geeft je ook drie verschillende soorten van verslaving. "Er is een biologische verslaving, dat zou je ook een lichamelijke verslaving kunnen noemen, een psychologische verslaving en je kan ook spreken van een emotioneel sociologische verslaving."

Hunkering als een surfer

Psycholoog en verslavingscounselor Chris van Balen vergelijkt de hunkering van een ex-roker met een golf. "Je zou het kunnen voorstellen als een surfer die op een golf surft, de top bereikt en daarna langzaam van de top afglijdt. Zeker in het begin heeft de surfer veel onrust. Als je maar lang genoeg volhoudt, worden die golven minder hoog en dan ervaar je weer een soort balans."

In het algemeen kan je niet zeggen dat een hunkering gemiddeld maar drie minuten duurt, zegt van Schayck. De ene roker is namelijk de andere niet. "Allereerst hangt het erg af van het individu. Sommige mensen zijn heel erg verslaafd en dan duurt de hunkering naar een sigaret ook wat langer. Bij mensen die minder verslaafd zijn, is die hunkering beduidend korter." Bij deze 'licht verslaafden' kan een hunkering soms maar 30 seconden tot een minuut duren.

De uitspraak van Jan Slager klopt dus niet. Stoptober zal voor iedereen die stopt een verschillende uitdaging zijn. Zware rokers zullen langer hunkeren naar een sigaret, terwijl de drang om te roken bij anderen veel korter kan duren.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie