Binnenland

Dode vogels gevonden verspreid over het land

foto: Fotograaf: Altenaefoto: Fotograaf: Altenae
  1. Nieuwschevron right
  2. Dode vogels gevonden verspreid over het land

In verschillende delen van Nederland zijn dode vogels gevonden die mogelijk zijn besmet met vogelgriep. "Ze zijn verspreid over het land gevonden, maar het is niet gezegd dat ze besmet zijn met vogelgriep. Dat zijn we aan het onderzoeken'', zegt een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Besmetting

Waar de vogels precies zijn gevonden en om hoeveel het gaat wilde zij niet zeggen. Rijkswaterstaat liet eerder op de dag weten dat de besmetting van watervogels met vogelgriep van het type H5N8 zich waarschijnlijk beperkt tot het gebied bij de Gouwzee bij de Noord-Hollandse plaatsen Monnickendam en Volendam.

"We hebben bij Volendam zo'n tachtig vogels gevonden en verder bij de Gouwzee een tiental vogels'', zei een woordvoerster van de organisatie op NPO Radio 1. "We hebben verder geen dode vogels aangetroffen en gaan er daarom vanuit dat de besmetting zich tot dit gebied beperkt."

Sylvia Bos van Rijkswaterstaat vertelde op NPO Radio 1 over de aanpak en verspreiding van de vogelgriep:

Opruimen

Een speciaal ingehuurd bedrijf ruimt de vogels op. In Monnickendam werden eerder al dode vogels gevonden. Na onderzoek blijken deze dieren te zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. Sinds woensdag geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden omdat in andere landen wilde vogels met H5N8 zijn aangetroffen.

Bron: ANP

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie