Binnenland
AVROTROS

Het regeerakkoord is rond, nu is het woord aan de fracties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het regeerakkoord is rond, nu is het woord aan de fracties

Het is volbracht: het regeerakkoord is af, Rutte III kan er nu komen. En het langverwachte motto luidt: ‘vertrouwen in de toekomst.' De fracties lezen het regeerakkoord en morgenmiddag is de presentatie van het akkoord in de Tweede Kamer. Daarmee is er een einde gekomen aan de langstdurende formatie in de recente parlementaire geschiedenis.

En ineens zijn alle politieke leiders erg blij. Hoe moeilijk ze de afgelopen maanden deden voor de camera bij postende journalisten, zo triomfantelijk zijn ze nu. Iedereen dus blij, maar niemand die iets zegt over het akkoord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En toch: we weten al heel erg veel. Talloze plannen zijn uitgelekt. Hoe dat kan en wie daar nu belang bij heeft, daar heeft hoogleraar leiderschap van de Rijksuniversiteit Groningen, Janka Stoker wel een idee bij: "Het is het een reactie op de vorige formatie, tijdens Rutte II. Toen was er al een kabinetscrisis na één week." Die ging destijds over een inkomensafhankelijke zorgpremie. Die kwam er uiteindelijk niet, maar de boel was direct op scherp gezet in het kabinet. De Telegraaf noemde Mark Rutte Marx Rutte. Het was al met al geen soepele start van zijn kabinet.

Dat wil men nu voorkomen en dus worden gevoelige plannen alvast via de pers bekendgemaakt. Zoals de versnelde inperking van de hypotheekrenteaftrek, de verhoging van de BTW en de inperking van geslachtsregistratie door de overheid.

Politiek commentator Kees Boonman noemt het lekken "geregisseerd", maar nu is hij ook en vooral benieuwd naar de plannen die nog niet zijn gelekt. "Ik ben heel nieuwsgierig wat het buitenlands beleid gaat zijn van dit kabinet. Ik schud die nieuwsgierigheid niet zomaar uit mijn mouw, de Financial Times schrijft ook over het 'Nederlandse gevaar', dan wordt er gedoeld op populistische partijen die hijgen in de nek van het kabinet ten aanzien van het EU-geluid."

Oftewel, we kunnen stellen: over onze eigen portemonnee weten we al veel, over de visie op andere zaken nog niet. Als het akkoord door de fracties wordt goedgekeurd zijn er ook nog congressen van de vier regerende partijen die het regeerakkoord moeten accorderen. De verwachting is dat er op 23 oktober een bordes-scene kan plaatsvinden.

regeerakkoord af, fracties aan het lezen geslagen

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie