Naar homepage
Binnenland

Groningse Vindicat is accreditatie kwijt
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningse Vindicat is accreditatie kwijt

De Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt dit lopende collegejaar geen accreditatie meer. Het studentencorps heeft er te weinig aan gedaan om incidenten te voorkomen in de coronacrisis, melden de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

"Formeel betekent dit dat ze niet meer mee kunnen doen aan allerlei formele uitingen van de universiteit. Dat is dit jaar wat anders dan andere jaren, want door corona is er niet zoveel." Het heeft dus iets minder om het lijf "maar het voelt wel echt als een straf voor de vereniging", zei Rector magnificus Cisca Wijmenga in NOS Met het Oog op Morgen.

Geen cultuurverandering

De belangrijkste reden voor de beslissing is dat de vereniging de afgelopen jaren niet voldoende heeft gedaan om een cultuurverandering tot stand te brengen. Vindicat wordt tot 15 september 2021 niet uitgenodigd voor officiële gelegenheden van de universiteit en de hogeschool. Vorig jaar kreeg Vindicat ook al geen accreditatie vanwege een reeks incidenten.

Rector magnificus Cisca Wijmenga van de Groningse universiteit had gehoopt dat de studenten in de coronacrisis het goede voorbeeld zouden geven: "De accreditatiecommissie heeft vastgesteld dat er nog steeds geen grote cultuurverandering is binnen de vereniging. Er is onvoldoende gebeurd en er is onvoldoende vertrouwen dat de huidige Senaat dat ook kan doen. Dat komt onder andere door de incidenten van de afgelopen tijd. Denk maar aan de feestbus of het huisfeest met 100 studenten."

Overmatig alcoholgebruik

De onderwijsinstellingen hekelen onder meer het alcoholgebruik. "Het urgentiegevoel om overmatig alcoholgebruik binnen de vereniging aan te pakken lijkt nog te ontbreken. Uit interne enquêtes blijkt dat alcohol nog steeds een grote rol speelt".

Verder is de kritiek dat er steeds achteraf is gereageerd bij incidenten en nooit pro-actief is opgetreden. Ook speelt de beslissing van de vereniging om ondanks de coronacrisis, een jaarlijks feest te laten doorgaan een rol. Dat evenement was eind november in een studentenhuis van Vindicat en werd stilgelegd door de politie.

Vorige week hield een aantal studenten van Vindicat zich tijdens een feest in een bus niet aan de coronaregels. Op een video was te zien hoe meerdere passagiers geen mondkapje droegen, dansten, dronken en lachgas gebruikten. Daarop is de jaarclub van deze studenten geschorst.

Relatie niet verbreken

De onderwijsinstellingen schrijven de relatie met Vindicat niet helemaal te verbreken. Ze willen dat er door wordt gewerkt aan de gewenste cultuurverandering. Volgend jaar kan Vindicat opnieuw een accreditatie aanvragen.

De bestuursbeurzen voor dit jaar waren al uitgekeerd aan Vindicat. De studentenvereniging behoudt die omdat ze niet kunnen worden teruggevorderd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie