Binnenland
NOS

In de Europese zoektocht naar olie komt Venezuela in beeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In de Europese zoektocht naar olie komt Venezuela in beeld

In de Europese zoektocht naar olie komt Venezuela weer in beeld. De Amerikaanse president Biden staat een uitzondering op het handelsembargo toe. Hierdoor mogen Spaanse en Italiaanse bedrijven olie gaan importeren uit Venezuela.

In zoektocht naar olie komt Venezuela in beeld

“Vroeger produceerde het land twee miljoen vaten olie per dag. Daar is nu nog zeshonderdduizend van over. Dat is minder dan een vijfde.”, vertelt Venezuela-kenner en VPRO’s Bureau Buitenland-journalist Edwin Koopman in NOS Met het Oog op Morgen. “Ze doen er nu niks mee. Het zit in de grond en die hele olie-industrie is door wanbeleid en corruptie in elkaar gestort.”

Olie

“Wat ze nog oppompen gaat voor het grootste gedeelte naar China. Venezuela heeft door die VS-sancties nog twee grote bondgenoten over. Dat zijn China en Rusland. China neemt het grootste deel van de olie op en Rusland heeft de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat de olie-industrie draaiende blijft. Dat is misschien nog wel belangrijker dan de afname van de olie zelf”, vertelt Koopman. “De president, Maduro, had dankzij die sancties nauwelijks nog inkomsten. De Russen zorgen ervoor dat het wordt opgepompt en geëxporteerd wordt naar het buitenland.”

Maar Rusland heeft toch zelf genoeg olie? “Dat is dus een geopolitieke keuze van Poetin geweest. Om in de achtertuin van de VS een poot aan de grond te houden en olie is het belangrijkste exportproduct. Rusland heeft, met heel veel olie, veel ervaring om te helpen. Amerika is dus ook al een tijdje bezig, wat Poetin zo ziet, om een poot te zetten in de achtertuin van Rusland, Oekraïne.”

Importeren

Nu staat Biden toe dat de Spaanse en Italiaanse oliebedrijven ‘Repsol’ en ‘Eni’ weer olie uit Venezuela mogen importeren, waarom kiest Biden hiervoor? “Het korte termijn idee is dat Europa meer olie krijgt, zodat er in Europa ook steun blijft voor de sancties tegen Rusland. Het gaat ook weer om geopolitieke keuze. Die Verenigde Staten zijn al een aantal maanden bezig met het opnieuw lonken naar Venezuela”

“In maart zijn er al gesprekken geweest over eventuele nieuwe olieafname door de VS. Toen in ruil daarvoor zijn een aantal Amerikaanse gevangen vrijgelaten door Venezuela. In mei heeft de Amerikaanse oliemaatschappij ‘Chevron’ toestemming gekregen van de Amerikaanse overheid om met Maduro te praten over productieverhoging. Chevron is nog steeds aanwezig in Venezuela. Maar nu is de derde stap: olie naar Europa. Op die manier wil Amerika een wig drijven tussen Venezuela en Rusland.”

Russische reactie

“Ik denk niet dat ze het erg fijn vinden. Ik heb daarop nog geen reactie gelezen. Maar voor Rusland is Venezuela gewoon de landingsplek in Latijns-Amerika. Als de VS dus een wig probeert te drijven tussen Venezuela en Rusland, dan zal Rusland er alles aan doen om dat te voorkomen.”

“Ze zijn er ook al op vooruit gelopen. Een week voor de invasie in Oekraïne heeft de vice eerste minister van Rusland een reis gemaakt door Latijns-Amerika. Hij heeft Venezuela bezocht om juist die banden te versterken, handjes te schudden en hen alvast te informeren over de komende invasie. Vanuit Rusland wordt er dus echt gewerkt om die relatie in stand te houden.”

Productie

De productie van olie in Venezuela ligt al een aantal jaren laag, kan het dan wel nu een grotere olieproductie snel op gang brengen? “Nee dat kan het niet”, vertelt Koopman. “Het is nu exporteren wat er wordt opgepompt. Die hele industrie ligt in de soep. Ze hebben bijna twintigduizend mensen ontslagen in het verleden, omdat ze in staking gingen. Die gingen voor een groot deel naar het buitenland. Ze hebben nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe bronnen. Wat er nog is, wordt opgepompt. De rest moet worden geïnvesteerd. Dat geld hebben ze zelf niet, dus dat moet gebeuren door buitenlandse bedrijven als Chevron. Maar ja, voordat dan weer op gang komt en nieuwe bronnen zijn gevonden daar gaan jaren overheen.”

OOG venezuela

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie