5 vragen over: de inhoudelijke behandeling van het MH17-proces
- Nieuws
- 5 vragen over: de inhoudelijke behandeling van het MH17-proces
De inhoudelijke behandeling van het MH17-proces is vanochtend begonnen. Vier verdachten staan terecht voor de moord op alle 298 inzittenden, waarvan 193 Nederlanders. De grote vragen zijn of MH17 in 2014 neergeschoten werd met een BUK-raket, waar deze afgevuurd is en wat de verdachten daarmee te maken hebben. Internationaal strafrecht-kenner Marieke de Hoon van de VU beantwoordt 5 vragen in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
1. Wie zijn de verdachten?
"Het gaat om drie Russen en Oekraïner. Ze zijn alle vier pro-Russisch. Zij waren in 2014 verantwoordelijk voor dat gebied, een was zelfs minister van Defensie van het gebied.
Volgens het OM zijn zij verantwoordelijk voor het plaatsen van de buk-raket. Zij zijn waarschijnlijk niet de enige mensen die als verdachte aan te merken zijn, maar kleine vissen die zich meer met de uitvoering hebben bemoeit."
2. De verdachten zitten niet in hechtenis. Is er een kans dat ze ooit in de cel komen?
De kans is heel klein dat ze ooit achter tralies komen te zitten. Ze verblijven nu allemaal in Rusland. Als ze, na een mogelijke veroordeling, geen fouten maken en de grens niet over gaan dan kan ze weinig gebeuren. Ondanks dat er niemand zal zitten, is het wel van belang dat deze zaak voor het gerecht komt. Enerzijds voor de nabestaanden, anderzijds dat ontkenners van de aanslag, minder voet hebben om te staan.
3. Een van de verdachten laat zich maar verdedigen door een advocaat, de andere drie niet, waarom?
"Ze zeggen dat ze het Nederlands strafrecht niet legitiem vinden. Het Nederlands recht heeft wel de mogelijkheid om mensen bij verstek te veroordelen, dus de processen kunnen plaatsvinden. Oleg Poelatov is de enige verdachte die zich door advocaten laat verdedigen. Sabine ten Doesschate en Boudewijn van Eijck nemen dit voor hem op zich. Dit moet gebeuren door Nederlandse advocaten. Het is namelijk een Nederlandse zitting, met Nederlandse rechtspraak, regels en dus ook advocaten."
4. In hoeverre erkent Rusland deze rechtszaak?
"Rusland erkent deze zaak niet. Ze spreken over complotten vanuit het westen, maar juridisch is dat niet zo relevant.
Ze proberen zo wel de geloofwaardigheid aan te tasten, maar inhoudelijk zal het weinig uitmaken."
5. Komen de nabestaanden nog aan de beurt in deze zaak?
"In september komen zij aan bod. Ze kunnen dan gebruik maken van hun spreekrecht en ook mogelijk een civiel rechtelijke claim indienen. Al met al gaat proces zeker nog maanden duren. Dit kan nog langer worden als een van de verdachten besluit toch een advocaat in de hand te nemen. Dan moeten delen weer over. Ook hebben het OM en de verdachten het recht om in hoger beroep te gaan."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.