Binnenland
NOS

Twee personen vast voor aanval op persfotograaf

foto: Persbureau Heitinkfoto: Persbureau Heitink
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee personen vast voor aanval op persfotograaf

Inwoners uit Barneveld en Lunteren zijn opgepakt voor de aanval op een persfotograaf afgelopen maandagavond. Dat meldt Omroep Gelderland. Deze week ging een dashboard-filmpje rond waarin te zien was dat mannen met een shovel de auto van de persfotograaf in de sloot duwde. In het Oog op Morgen vertellen twee persfotografen over hun ervaring met geweld.

Jeroen Jumelet: ''Ik ben weleens in situaties geweest waarin ik bang ben geweest. Dat was in Geldermalsen waar een gemeentehuis werd bestormd omdat mensen niet wilden dat in Geldermalsen een asielzoekerscentrum zou komen.'' Vervolgens kwam de fotograaf in een benarde situatie terecht. ''Ik stond met mijn rug tegen de muur en kon niet weg.'' Bij de bestorming was geen politie aanwezig. ''Er vlogen allerlei dingen door de lucht, van vuurwerkbommen tot stoeptegels,'' herinnert Jumelet zich.

Hoe komen persfotografen in zo'n situatie terecht?

Lorenzo Derksen is fotograaf en cameraman en gaat op 112-meldingen af. ''Als je ergens naartoe gaat weet je nog niet wat er aan de hand is. Dan kijk je of de melding klopt en gaandeweg het incident kom je erachter wat aan de hand is.'' Ook hij heeft weleens te maken met geweld. ''Mensen schelden, er wordt soms geduwd of zelfs geslagen. En naar een collega van mij is een steen gegooid. Daar heeft zij aangifte van gedaan, maar helaas is nog niemand aangehouden.''

Kakkerlak van Rutte

''Het is begonnen rond de boerenprotesten,'' merkt Jumelet op. ''Toen zijn mensen ons gaan zien als een onderdeel van een instituut.'' Hij merkt dat de situatie is veranderd. Waardoor hij meer op zijn hoede is. ''Nu komen mensen naar me toe en die zeggen: je bent een kakkerlak van Rutte.

Derksen zegt zelf dat hij de lol in zijn vak is verloren. ''Ik kan het niemand aanraden.'' Toch blijft hij werken als persfotograaf. ''Je doet waar je goed in bent en daarom blijf ik het doen.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie