Binnenland

Eerste jongens uit Thaise grot bevrijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste jongens uit Thaise grot bevrijd

[NOS] In Thailand zijn zeker twee jongens succesvol uit de ondergelopen grot bevrijd. Dat meldt een bron dichtbij het reddingsteam aan de NOS, en ook Thaise media brengen het nieuws. De Thaise autoriteiten hebben het bericht nog niet bevestigd.

Marieke de Vries vanuit Thailand

De eerste jongen zou rond 12.40 uur Nederlandse tijd naar buiten zijn gekomen, de tweede zo'n tien minuten later. Ze worden momenteel medisch onderzocht in een veldhospitaal dat naast de ingang van de grot is ingericht.

Na het onderzoek worden de jongens naar een ziekenhuis in de stad Chiang Rai gebracht, zo'n 60 kilometer verderop. Bij de grot staan dertien ambulances klaar, voor elke jongen en de coach één. Als iemand er slecht aan toe is, wordt hij per helikopter afgevoerd, anders gaat hij met een ambulance naar het ziekenhuis.

Oefenwedstrijd

De groep van twaalf voetballers tussen de 11 en 16 jaar oud en hun coach zitten sinds 23 juni vast, toen ze na een oefenwedstrijd het grottencomplex in gingen. Door hevige regenval liepen delen van de grond onder water, waardoor de jongens niet meer zelf naar buiten kunnen komen.

De reddingsoperatie om de groep te bevrijden begon vannacht om 05.00 uur Nederlandse tijd. Begeleid door twee duikers per persoon, worden de voetballers naar buiten gehaald. Achttien professionele duikers, van de Thaise marine en uit het buitenland, zijn bij de actie betrokken.

Vanochtend zei de leider van het reddingsteam dat de totale operatie twee tot vier dagen in beslag kan nemen.

De omgeving van de grot is afgezet met schermen en journalisten worden op afstand gehouden. De Thaise autoriteiten willen daarmee ervoor zorgen dat hulpverleners ongestoord hun werk kunnen doen.

Ster advertentie
Ster advertentie