Binnenland
BNNVARA

Gasboringen in Waddenzee en het verhaal van Foekje Dillema: 'Dijkstra en Evenblij ter plekke' komt zondag vanuit Ternaard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasboringen in Waddenzee en het verhaal van Foekje Dillema: 'Dijkstra en Evenblij ter plekke' komt zondag vanuit Ternaard

Bezorgde boeren en boren naar gas: het zijn twee hoofdpijndossiers voor de inwoners van de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarom zendt Dijkstra en Evenblij ter plekke aankomende zondag uit in Ternaard, de plek waar het allemaal samenkomt.

Vanuit de voetbalkantine van VV Ternaard spreken Erik Dijkstra en Frank Evenblij aankomende zondag met Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, met en lokale politici. Zij leggen uit waarom zij protesteren tegen de plannen van demissionair minister Blok, die gasboringen in de Waddenzee wil toestaan. De plannen van Blok zijn tegen het zere been van iedereen die de Waddenzee een warm hart toedraagt, en ook een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen niet.

Foekje Dillema

Ook is er in de uitzending aandacht voor misschien wel het grootste schandaal uit de Nederlandse sportwereld. Foekje Dillema uit Burum was misschien wel de snelste atlete die Nederland ooit gekend heeft. Maar dat zullen we nooit zeker weten. Foekje Dillema werd verbannen uit de atletiek, want, zei haar concurrentie, Foekje Dillema was een man. Geesje Jorna, oud-vriendin en teamlid van Foekje, en biograaf Max Dohle vertellen haar verhaal.

Bezorgde boeren

Daarnaast schuiven Trienke Elshof, voorzitter van LTO Noord en boerin Jolanda Streekstra aan. Zij vertellen over de angst dat hun land binnenkort wordt ontnomen. Want: onlangs werd bekend dat de ministeries van financiën en landbouw vergevorderde plannen hebben om maar liefst honderden boeren uit te kopen, en waar nodig ook te onteigenen – desnoods met dwang. Het bestrijden van de stikstofcrisis gaat Den Haag niet snel genoeg, en drastische tijden vragen om drastische maatregelen. Dat bleek ook afgelopen week toen een nieuw advies van de landsadvocaat uitlekte.

Live muziek van Meindert Talma en van 'The Homesick'

De uitzending is natuurlijk niet compleet zonder muziek! Niemand minder dan Meindert Talma treedt op, en ook de Friese band The Homesick gaat wat nummers spelen. En het mooie is: jij kan erbij zijn. Zondag tussen 20:00 en 22:00 in de voetbalkantine van VV Ternaard.

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie