Binnenland
NOSNTR

Plan voor onteigenen honderden boeren om stikstofuitstoot geeft weerstand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan voor onteigenen honderden boeren om stikstofuitstoot geeft weerstand

Het demissionaire kabinet heeft plannen klaarliggen om honderden boeren te onteigenen om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen. De kosten voor het uitkopen kunnen in de miljarden lopen, staat in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vanochtend lekte er al cijfers uit via NRC.

PBL heeft twee plannen van de ministeries geanalyseerd. In beide gevallen gaat een groot deel van het budget naar onteigening en herbestemming. De sector zelf reageerde geschokt. "Geen boer wil onteigend worden. Dan heb je als ondernemer het gevoel dat je geen keuze hebt", zegt Esther de Snoo, hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Oogst voor boeren en tuinders in Nieuws en Co.

Plan voor onteigenen honderden boeren om stikstofuitstoot geeft weerstand

Het eerste plan, variant A genoemd, kost in totaal 30 miljard euro en is gericht op stikstofreductie via opkoopregelingen en technische maatregelen. Waar nodig wordt landbouw geëxtensiveerd. Dat betekent meer grond voor minder vee.

De tweede, variant B, is met name gericht op het verminderen van onder meer de stikstofuitstoot via opkoopregelingen van melkvee-, varkens- pluimveestapel. Dit plan is een stuk goedkoper: in totaal 14 miljard euro. Beiden budgetten beslaan de periode 2022-2030.

Haagse bronnen laten weten dat er naast deze twee plannen nog meer scenario's liggen om stikstofuitstoot terug te dringen en ze benadrukken dat nog niks is besloten. Er wordt niet verwacht dat er voor Prinsjesdag nog een besluit komt, de kans is groot dat het in de formatie aan bod komt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie