Binnenland
NOSNTR

Gebruikers Oxycodon stijgt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebruikers Oxycodon stijgt

Het gebruik van zware pijnstillers is voor het eerst in jaren weer gestegen. Het omstreden medicijn Oxycodon behoorde in 2021 zelfs tot de snelste stijgers. Na een week hebben mensen al moeite om te stoppen met het middel. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie vindt de toename van zware pijnstillers zorgelijk, aangezien langdurig gebruik dodelijk kan zijn. In Nieuws en Co vertelt oud gebruiker Dirk Habraken hoe moeilijk het is om te stoppen met Oxycodon.

Gebruik zware pijnstiller Oxycodon stijgt

Depressief

Habraken vertelt hoe hij reageerde toen hij het nieuws zag. 'Ik las het vanmorgen en ik schrok er wel van. Een jaar of vier geleden was het ook al in het nieuws en ik dacht dat het de goede kant op ging, niet dus.' Hij vertelde hoe hij zelf in aanraking kwam met de pijnstillers. 'Ik werk in de horeca en ik ging door mijn rug. Toen ik medicijnen ophaalde zag ik dat het Oxycodon was. Het hielp niet meteen tegen de pijn. Ik begon de dag erna te googelen en toen las ik dat het een verslavend middel is. Ik ben zelf heel erg gevoelig voor verslavingen, ik heb bijvoorbeeld in een kliniek gezeten voor mijn alcoholproblemen.'

'Ik wilde er vanaf komen en dat bleek niet mee te vallen. Ik heb het maar twee of drie weken gebruikt, en in overleg met de huisarts heb ik het afgebouwd tot de minimale dosering. Maar de laatste twee dagen waren echt een hel. Het hoefde voor mij allemaal niet meer, ik kon niet meer slapen. Ik werd heel depressief. Af en toe stopte ik met ademhalen s'nachts. Ik heb toen Benzodiazepines voorgeschreven gekregen.' Vertelt Habraken.

Opname psychiatrie

'Ik wist niet wat het inhield, maar achteraf had ik graag veel meer professionele hulp gehad bij het afkicken. Maar de verslavingszorg en medische zorg werken veel langs elkaar. Twee of drie weken duurde het voordat ik van de Oxycodon was afgekickt, maar ik gebruikte zeker nog tot twee jaar daarna slaapmedicatie. Ik ben tussendoor twee keer opgenomen geweest op de paas-afdeling, dat is de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, vanwege mijn slaapproblemen. Ik denk dat dat ook naar aanleiding van de Oxycodon is geweest.' Vervolgt Habraken zijn verhaal.

'Ik heb mezelf toen pijn gedaan en zag het niet meer zitten. Toen hebben ze alle medicatie afgebouwd, ook de slaapmedicatie. Ik ben gestopt met alle medicatie nu, en ik voel me een stuk beter. Ik ben op dit moment weer mijn oude werk aan het doen, ik zit lekker in mijn vel. Als ik het toen voor het kiezen had gehad had ik nooit de Oxycodon genomen. Ik snap dat het voor drie dagen goed kan zijn na bijvoorbeeld een zware operatie, maar schrijf het geen twee weken voor, zeker niet aan iemand met een verslavingsverleden.' Aldus Habraken.

oxy

Ster advertentie
Ster advertentie