Binnenland
NOSNTR

Sombere middelbare scholieren: 'Soms heb ik geen idee wat ik aan het doen ben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sombere middelbare scholieren: 'Soms heb ik geen idee wat ik aan het doen ben'

Basisschoolleerlingen mogen sinds maandag weer naar school en ook eindexamenklassen krijgen fysiek onderwijs. Maar de rest van de middelbare scholieren zit nog altijd thuis. En dat valt ze best zwaar, zegt middelbaarscholier Fatima (15) in Nieuws en Co. "Sommige lessen vallen echt niet mee."

"Mentaal let je niet op. Je bent best snel afgeleid." Ook tussen de docenten zitten grote verschillen. "Sommige docenten hebben begrip, maar anderen letten helemaal niet op."

"Ik heb ook geen idee soms wat ik aan het doen ben. Ik ben maar een kind." Fatima heeft regelmatig sombere dagen. "Het zijn er nu iets minder dan eerst, maar ik heb ze nog steeds."

Breder

Schoolpsycholoog Hanneke Visser herkent de problemen. Zij ziet bij veel leerlingen op de scholen in Utrecht dezelfde klachten terugkomen. "Ik zie ze neerslachtiger worden. Ik zie zorgen en piekeren over 'hoe moet het met ons later'."

De 15-jarige scholier uit Bleiswijk heeft inmiddels manieren gevonden om met de situatie om te gaan. "Met vriendinnen afspreken, afleiding zoeken. Dat helpt." Maar een echte oplossing is er niet. "Wij kunnen niet zoveel aan de situatie zelf doen."

Hanneke heeft nog tips voor scholen die hun leerlingen meer willen helpen. "Mentoren die daar voor openstaan kun je misschien meer mogelijkheden geven, terwijl iemand die goede online lessen kan maken daar zich meer op kan richten. Daar moet tijd voor worden gemaakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie