Binnenland

'De kernvraag is: In hoeverre vertrouwt Omtzigt het MH17-onderzoek?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De kernvraag is: In hoeverre vertrouwt Omtzigt het MH17-onderzoek?'

"De kernvraag is: In hoeverre vertrouwt Pieter Omtzigt het MH17-onderzoek van het Joint Investigation Team?" Zo reageert NRC-onderzoeksjournalist Wilmer Heck op NPO Radio 1 op de kritiek die hij dit weekend kreeg op zijn onthulling over Omtzigt.

NRC Handelsblad bracht zaterdag CDA-kamerlid Pieter Omtzigt in verlegenheid door het bericht dat hij een pro-Russische afgewezen asielzoeker twijfel liet zaaien over de officiële onderzoeksresultaten over het neergehaalde passagiersvliegtuig MH17. Omtzigt was vorig jaar op een bijeenkomst over de vraag of Rusland juridisch aansprakelijk gesteld kan worden. Hij gaf daar adviezen aan een jongeman die probeerde de Russische zienswijze op de MH17-dossier voor het voetlicht te brengen.
Volgens Omtzigt was dat achteraf gezien niet verstandig, erkende hij in een twitterbericht dat hij plaatste na de onthulling van NRC Handelsblad:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens onderzoeksjournalist Wilmer Heck blijft de vraag overeind waarom Omtzigt besloot om de jongeman te assisteren van wie hij wist dat hij banden had met seperatisten in Oekraïne. In het Mediaforum op NPO Radio 1 zei hij het als volgt: "Omtzigt vond dat deze man gehoord moest worden. De kernvraag blijft: Waarom brengt hij op deze manier het MH17-onderzoek in diskrediet. Waarom doet hij dat?"

Mediaforum over MH17-rel Omtzigt

Geen kwade opzet

Afgelopen zaterdag schetste journalist Hella Hueck op NPO Radio 1 een beeld van de rol van Omtzigt die hem zou vrij pleiten van kwade opzet. Hueck was gespreksleider van de bewuste MH17-bijeenkomst waar de Russische jongeman het woord kreeg die door Omtzigt was gesouffleerd.
Volgens haar wilde het CDA-kamerlid geen twijfel zaaien, maar juist onrust voorkomen. Dat was de reden dat hij per sms een instructie gaf aan de Oekraïnse jongeman die het woord wilde voeren.
"Dit was moeilijkste avond die ik in mijn leven hebben gemodereerd omdat de zaal vol zat met nabestaanden. Het was een open bijeenkomst op een universiteit over de vraag: Kan Rusland aansprakelijk gesteld worden over MH17. Voorafgaand aan de bijeenkomst meldde zich ene Alexander bij mij die in gebrekkig Engels vroeg of hij iets mocht zeggen. Ik merkte dat hij de bijeenkomst wilde gebruiken voor zijn eigen karretje om een politiek statement te maken. Dat wilde ik niet. Pieter Omtzigt hielp mij en hem een beetje door tegen hem te zeggen: Ga niet een half uur een politieke tirade houden, want daar is deze bijeenkomst niet voor."


Beluister hier de toelichting die Hella Hueck gaf in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1:

Hella over MH17

Update: Buma bekijkt toekomst Omtzigt na MH17-misser

CDA-leider Buma heeft enkele dagen nodig om te bekijken of Pieter Omtzigt verder kan als Kamerlid en woordvoerder op het gebied van de ramp met de MH17. De kwestie wordt morgen besproken in de fractievergadering van het CDA en met Omtzigt zelf, zei Buma vandaag. Lees verder.

Ster advertentie
Ster advertentie