Binnenland

Steeds minder vakbondsleden: 'Er zal minder naar de vakbonden geluisterd worden'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds minder vakbondsleden: 'Er zal minder naar de vakbonden geluisterd worden'

Het aantal vakbondsleden blijft dalen. Dit jaar zijn het er 98.000 minder dan in 2019, een daling van 6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat elke twee jaar het aantal leden meet. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Niels Jansen, docent arbeidsrecht aan de Universiteit Amsterdam.

In ruim tien jaar tijd is het aantal vakbondsleden van 1,9 miljoen naar 1,5 miljoen gedaald. Sinds 1966 hadden de vakbonden niet zo weinig leden.

Achterban

"In Nederland worden vakbonden geacht alle werkenden te vertegenwoordigen, maar dat wordt lastig als je steeds minder leden hebt, omdat dan niet alle werknemers even goed worden vertegenwoordigd in de achterban die er nog wel is", zei Niels Jansen in het NOS Radio 1 Journaal.

Vooral oudere mannen en vrouwen zijn lid van een vakbond. 22 procent van de vakbondsleden heeft de AOW-leeftijd. In 2019 was dat nog 18 procent. Volgens het CBS komt dat doordat meer vakbondsleden na het bereiken van de AOW-leeftijd vakbondslid blijven. Jansen: "Jongeren en flexwerkers zijn echt ondervertegenwoordigd in het ledenbestand van de bonden."

Waardering

In het onderwijs zijn de meeste mensen aangesloten bij een vakbond: 31 procent. Ook in het openbaar bestuur en in vervoer en opslag zijn veel werknemers lid, bijna 30 procent. In de communicatie- en informatiesector is de organisatiegraad het geringst: 6 procent.

"Maar uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt wel dat de gemiddelde werknemer de vakbonden en cao wél waarderen. Tussen de 70 en 80 procent geeft aan de waarde ervan in te zien", aldus Jansen. "De vakbonden zitten ook overal aan tafel. Er wordt echt wel naar geluisterd door de overheid en werkgevers. Maar hoe minder leden, hoe minder dat zal gebeuren. En de vraag is ook in hoeverre akkoorden die in Den Haag worden gesloten, echt leiden tot veranderingen."

Ster advertentie
Ster advertentie