Binnenland

Nederlandse scheepvaart vraagt om bescherming tegen Somalische piraten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse scheepvaart vraagt om bescherming tegen Somalische piraten

De Nederlandse regering moet het kustgebied voor Somalië weer beter helpen beschermen. Doordat de bescherming ter plekke is teruggeschroefd, steekt piraterij nu weer de kop op. Dat zegt Martin Dorsman, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), vrijdagavond in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland op NPO Radio1.

Aanvankelijk leek het probleem met piraterij in dit gebied opgelost, dankzij internationale missies waaraan ook Nederland deelneemt. Maar de NAVO trok in september 2016 de missie ‘Operation Ocean Shield’ terug.

Volgens Dorsman plukken we daarvan nu de wrange vruchten. Hij ziet weer een duidelijke toename van het aantal pogingen tot kaping: “Zodra de bescherming afneemt proberen de piraten het weer.” De afgelopen weken waren er meerdere aanvallen van piraten in het gebied, waarvan twee succesvol.

Naast het beroep dat Dorsman doet op de Nederlandse regering om meer bescherming te bieden, herhaalt hij ook het pleidooi om toch private beveiliging toe te staan voor Nederlandse schepen.

Piraterij

Het aantal schepen dat onder Nederlandse vlag langs de Somalische kust vaart is door de piraterij fors afgenomen. Dit heeft voor de Nederlandse scheepvaart een miljoenenverlies tot gevolg. “Onze leden geven aan liever om te varen, ook al kost ze dat meer tijd en geld”. De KVNR heeft bijna 400 rederijen als lid en vormt een bedrijfstak met een omvang van honderden miljoenen.

Bureau Buitenland, vanaf 20 uur NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie