Binnenland
NOS

Braziliaanse oud-president Lula de cel in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Braziliaanse oud-president Lula de cel in

De Braziliaanse oud-president Lula da Silva moet het hoger beroep in een corruptiezaak afwachten in de cel. Dat heeft het Hooggerechtshof bepaald na een urenlange zitting.

Elf rechters bogen zich over het lot van Lula. Uiteindelijk waren zes van hen voor het opsluiten van de oud-president, vijf stemden tegen.

Braziliaanse oud-president Lula de gevangenis in

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen. In oktober van dit jaar zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië en de voorman van Lula's linkse Arbeiderspartij PT is de grote favoriet in de peilingen. Vanuit de gevangenis kan Lula moeilijk campagne voeren.

Wasstraat

Sinds 2014 voeren justitie en politie een hevige strijd tegen corruptie in Brazilië. Tientallen politici, onder wie ook oud-president Lula, kwamen in het vizier van 'Operatie Wasstraat'. Machtige zakenmensen en politici werden al veroordeeld en het land kwam in een diepe politieke crisis terecht.

Het succes van 'Operatie Wasstraat' is voor een groot deel te verklaren door het feit dat veroordeelden soms ook echt naar de gevangenis moesten. Daarmee leek er een einde te komen aan de relatieve straffeloosheid waaraan de Braziliaanse elite zo gehecht was. En de angst voor de gevangenis was zo groot dat velen samenwerkten met justitie, in ruil voor strafvermindering.

Appartement

Zo kwam ook Lula da Silva in het beklaagdenbankje terecht. Hij zou een appartement aan het strand hebben gekregen van een bouwbedrijf, in ruil voor opdrachten bij staatsoliebedrijf Petrobras.

Hij werd veroordeeld, maar de oud-president heeft nog verschillende mogelijkheden om zijn veroordeling aan te vechten. In aanloop naar deze zitting gingen duizenden voor- en tegenstanders de straat op. Aanhangers van Lula en zijn Arbeiderspartij spreken van een heksenjacht en beschuldigen justitie van partijdigheid.

Ster advertentie
Ster advertentie