Binnenland
AVROTROS

Zo ga je minder drinken

foto: Witte wijn sippende elitefoto: Witte wijn sippende elite
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ga je minder drinken

Campagnes als NIX<18 en teksten op sigaretten zijn niet de effectiefste methoden om slechte gewoontes af te leren, stelt jonge doctor dr. Jeroen Loman. "Mensen hebben dan toch het gevoel hebben dat ze in hun vrijheid worden aangetast. Het is daarom veel effectiever om mensen te confronteren met een vraag."Volgens de promovendus van de Radboud Universiteit werkt het namelijk niet als je op een poster zet: ‘stop met drinken’. Je beter stellen: waarom zou je stoppen met alcohol drinken? "Dan gaan mensen allemaal redenen bedenken om te stoppen met drinken en het komt niet belerend over", vervolgt Loman.

In het onderzoek van de kersverse doctor werden mensen in het ‘barlab’, dat lijkt op een café, geconfronteerd met verschillende soorten posters. De proefpersonen die de poster met de vraag voor hun neus kregen, dronken 30 procent minder alcohol.

Deze bevindingen zijn voornamelijk voor de gezondheidszaken effectief. "Denk dan ook aan tabak en sporten. Vragen op sigarettenpakjes zouden misschien ook beter werken. Toch gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat het veranderen van de wet of de prijs het meest effectief is qua gedragsverandering."

Jeroen Loman testte zijn uitkomsten gelijk even op dr Kelder met de vraag waarom de gastheer minder zou moeten gaan drinken. "Omdat mijn chardonnay-gezwel anders aanzet. Dan krijg ik van die handvaatjes. Toch ben ik voorlopig nog niet overtuigd", grapt dr (wijn)Kelder.

de jonge dr: Jeroen Loman

Ster advertentie
Ster advertentie