Binnenland
BNNVARA

Op de vlucht voor de lucht: waar kan je in Nederland heen voor schone lucht?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Op de vlucht voor de lucht: waar kan je in Nederland heen voor schone lucht?

Nederland telt 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte, aldus patiëntenorganisatie Longfonds. Twee derde daarvan ervaart gezondheidsklachten door luchtvervuiling en met name stikstofdioxiden en fijnstof zijn grote boosdoeners. Een op de acht patiënten overweegt daarom wel eens te verhuizen. Maar heeft het vluchten voor de luchtverontreiniging in Nederland wel zin? Longarts bij het Franciscus Gasthuis, Hans in 't Veen, vertelt in De Nieuws BV waar je het beste heen kan gaan voor schone lucht, maar: "het is geen oplossing".

In de grote Nederlandse steden is de luchtkwaliteit "echt onvoldoende", aldus longarts In 't Veen. "Rotterdam is een van de meest vervuilde steden ter wereld." Maar wie denkt een frisse neus te halen in andere delen van het land, komt thuis van een koude kermis. Volgens In 't Veen is de luchtkwaliteit in grote delen van Nederland ook onvoldoende. De aanname dat de luchtkwaliteit in het oosten van het land beter is, klopt dus niet. Verhuizen naar de Achterhoek is geen garantie voor schonere lucht. "Je moet kijken naar de lokale situatie. Waar in Rotterdam de scheepvaart zorgt voor luchtverontreiniging, kampt het oosten met de intensieve veehouderij. Daar wordt veel fijnstof geproduceerd", aldus In 't Veen.

Gevolgen gezondheid

De aanwezigheid van fijnstof zorgt voor een chronische ontstekingsreactie in de luchtwegen en de bloedbaan en kan leiden tot astma en COPD. "Een op de vijf kinderen met astma heeft het door slechte luchtkwaliteit. Zo'n tien procent van de mensen met longkanker is waarschijnlijk luchtkwaliteit gerelateerd. Ook bij hart- en vaatziekten speelt slechte lucht een belangrijke rol."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schoonste plekken

Populair onder de patiënten van In 't Veen is verhuizen naar Zeeland. Maar ook daar hangt het er volgens de longarts weer vanaf waar je gaat wonen. "De zeewind verwaait weliswaar verontreinigde lucht, maar de scheepvaart kan laag langskomen en hoe de wind staat ten opzichte van de industrie in de buurt speelt ook mee. Je moet echt ter plekke kijken waar je naartoe zal gaan." Maar ga je toch verhuizen, dan zijn Noordoost-Groningen, Friesland en de Waddeneilanden de schoonste opties.

Oplossing

Nu is het volgens de longarts geen goed idee dat Nederlanders massaal gaan verhuizen naar 'schonere' plekken. "Daarmee verplaatsen we het probleem. Het kan een oplossing zijn voor een individu, maar niet voor Nederland." De oplossing voor betere luchtkwaliteit is volgens In 't Veen bereikbaar als onze uitstoot drastisch verminderd. "En daar is de politiek aan zet. De WHO heeft recent de grenswaardes voor fijnstof en stikstofdioxide bijgesteld en sterk verlaagd. Daar moet Nederland ook aan voldoen." De regering hoopt deze waardes in 2050 verlaagd te hebben. Maar dat is volgens In 't Veen veel te laat. "2030 moet haalbaar zijn. Het is ambitieus, maar als het geen pijn doet, is het niet ambitieus."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie