Binnenland

'Zzp'ers vallen buiten de boot bij coronasteun'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zzp'ers vallen buiten de boot bij coronasteun'

Regelingen zat, maar er zijn nog altijd zzp'ers die achter het net vissen als het gaat om coronasteun. Daarvoor waarschuwt de Nationale ombudsman.

Uit ruim 500 meldingen bij een meldpunt van de Nationale ombudsman blijkt dat veel zzp'ers buiten de boot vallen. Het gaat mis bij de Tozo-regeling en de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL), maar ook bij de regeling die speciaal gemaakt is om ondernemers te helpen die niet in aanmerking komen voor andere regelingen (TONK).

"Zzp'ers en kleine ondernemers die niet in aanmerking komen voor coronasteun hebben het moeilijk", zegt ombudsman Reinier van Zutphen. "Buffers zijn op, pensioenpotjes zijn gebruikt, geld is geleend van familie en vrienden." Van Zutphen voorziet bovendien problemen als de overheid steun gaat terugvorderen. "Hier is echt maatwerk nodig, anders gaan veel ondernemers het niet redden."

Van Zutphen herhaalt zijn verzoek om maatwerk in brieven aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en demissionair minister Koolmees (Sociale Zaken).

Steun van gemeenten

De VNG reageerde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Aan de lijn was Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht en voorzitter van de commissie schuldhulpverlening bij de VNG. Hij erkende dat het vaak misgaat bij de zogeheten TONK-regeling, die bedoeld is om bij fors gedaalde inkomsten je vaste lasten te kunnen blijven betalen, zoals woonlasten. Gemeenten mogen zelf weten hoe ze de steunregeling vormgeven.

Heijkoop vindt dat niet vreemd: "Een huurwoning in Stadskanaal heeft echt een andere prijs dan een huurwoning in Amsterdam. Dat rechtvaardigt dat er verschillen zijn, maar het is wel belangrijk dat gemeenten de regeling ruimhartig toepassen."

Beluister het hele gesprek met Heijkoop hier.

Veel zzp'ers vallen buiten de boot bij corona-steun

Ster advertentie
Ster advertentie