Politiek
NOSNTR

Derde coronasteunpakket is niet voor bedrijven zonder bestaansrecht

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Derde coronasteunpakket is niet voor bedrijven zonder bestaansrecht

Het hing al even in de lucht, maar vanmiddag is officieel het derde steunpakket voor ondernemers gepresenteerd. Het pakket is soberder dan de vorige twee. De recessie die ontstaat door de coronacrisis gaat veel vragen van het bedrijfsleven, ondernemers en werknemers. Dat was de boodschap van het kabinet.

"Wij denken dat we de toekomst aankunnen", zegt Marjon Vermeulen in Nieuws en Co. Ze is directeur van Thearent in Hazerswoude, een bedrijf met zeventien werknemers dat textiel levert aan de evenementenbranche. Ze maakt zich wel zorgen over het feit dat de overheid de komende maanden steeds minder loonkosten van bedrijven op zich neemt. "Dat betekent dat het percentage dat bedrijven zelf moet ophoesten steeds hoger gaat worden. Of bedrijven die nog steeds geen omzet hebben dat gaan trekken, wordt afwachten."

11 miljard

Er wordt 11 miljard euro uitgetrokken. De meeste regelingen uit de eerste twee steunpakketten blijven bestaan, maar worden versoberd en in stappen afgebouwd. De gedachte erachter is dat bedrijven die op de langere termijn geen gezonde economische toekomst hebben, niet met steun in de lucht gehouden moeten worden.

De NOW, de TOZO en de TVL-regeling worden vanaf 1 oktober in aangepaste vorm verlengd tot 1 juli. Ook komt er geld voor omscholing, schuldhulpverlening en de aanpak van jeugdwerkloosheid. De cultuursector krijgt bijna een half miljard extra.

Daarnaast geldt dat werknemers en zelfstandigen in sectoren die het nog een tijd zwaar gaan hebben, moeten denken aan omscholing en werken in een andere sector waar het beter gaat.

'Geen bedrijf in tuinhuisjes beginnen'

Een boodschap van de regering was ook dat bedrijven moeten kijken naar de toekomst en zich waar nodig moeten aanpassen. Dat vindt Vermeulen makkelijker gezegd dan gedaan: "Wij zullen altijd evenementengerelateerd blijven werken. Het is niet zo dat we een bedrijf in tuinhuisjes gaan beginnen, want daarvoor moeten we investeren. Die centjes zijn er niet. Je probeert binnen je eigen kaders andere dingen te ontwikkelen."

De komende tijd blijft voor het bedrijf van Vermeulen onzeker. Vanaf maart zal de overheid nog maar 60 procent van haar loonkosten blijven betalen. "Dan moet er wel weer omzet tegenover staan. En dat is weer afhankelijk van hoe het virus zich ontwikkelt en wat er weer mag in de evenementensector."

Steunpakket

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie