Binnenland
AVROTROS

Oxfam: grootste voedingsmiddelenbedrijven verbeteren hun gedrag onvoldoende

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Oxfam: grootste voedingsmiddelenbedrijven verbeteren hun gedrag onvoldoende

Bedrijven zoals Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever zouden volop de strijd aangaan met klimaatverandering, landroof en schending van vrouwenrechten. Maar daar komt weinig van terecht. Dat concludeert ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib vandaag in een rapport. Een gesprek over de loze beloftes met Anouk Franch, expert mensenrechten en bedrijven bij Oxfam Novib, in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Franck wijst de bedrijven op eerder gedane toezegging van de 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven: "Tussen 2013 en 2016 zijn toezeggingen gedaan om te verbeteren. Zo heeft 9 van de 10 bedrijven gezegd dat ze de positie van vrouwen in het arbeidsproces zouden verbeteren, geen tolerantie zouden hebben voor landroof en de CO2-uitstoot zouden verminderen in lijn met het Parijs-akkoord."

Ontbossing

Volgens Oxfam blijven daardoor nog altijd misstanden bestaan: Neem bijvoorbeeld de chocolade die wij eten, afkomstig uit Ivoorkust. Daar komen vrouwen er nog altijd slechter van af. Ze krijgen vaak minder loon, minder snel een hogere positie of geen zwangerschapsverlof.

Franck ziet dat de bedrijven veen inkoopmacht hebben, maar dat deze vaak niet wordt aangewend om de situatie te verbeteren: "Kijk naar ontbossing in Brazilië waar veel van onze zoethoudende producten vandaan komen. De grote bedrijven kopen weer in bij grote grondstofbedrijven. Die vertalen die ambities niet door. Als het toezegging wel wordt gevraagd, maar vervolgens niet wordt gecheckt, dan krijg je uiteindelijk onvoldoende bewijs dat ontbossing wordt tegengegaan."

Kritisch zijn

Volgens de goede doelenorganisatie is het belangrijk dat de consument vragen blijft stellen. "Aan de supermarkt, maar ook de bedrijven zelf, bijvoorbeeld via social media. Reputatie is steeds belangrijk voor deze bedrijven."

Oxfam Novib: voedselbedrijven verbeteren zich te weinig

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie