Binnenland
KRO-NCRV

Oplaat: Minister Schouten nam onverantwoord groot risico door late ophokplicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplaat: Minister Schouten nam onverantwoord groot risico door late ophokplicht'

Gert-Jan Oplaat, het boegbeeld van de pluimveeverwerkende industrie, vindt dat minister Carola Schouten een veel te groot risico heeft genomen, door veel te laat een ophokplicht in te stellen. Dat zegt hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Het ministerie van Landbouw stelde dinsdag een ophokplicht vast voor commerciƫle pluimveebedrijven vanwege de oprukkende vogelgriep. In Duitsland is al een besmetting vastgesteld. Oplaat hekelt de afwachtende houding van verantwoordelijk minister Schouten. "Ze heeft daarmee een onverantwoord groot risico genomen. Het is nu hopen en bidden dat het goed komt."

Oplaat gaat verder: "Boeren krijgen vaak de vraag waarom ze dan zelf de kippen uit voorzorg niet vast ophokken. Dat mag niet, dan riskeren ze een boete. Ophokken mag alleen per decreet van de minister."

Oplaat: Minister Schouten nam onverantwoord groot risico door late ophokplicht'

Europese subsidie voor vleescampagnes

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier bracht donderdag een rapport uit dat de Europese Unie miljoenensubsidies verleent aan reclamespotjes om meer vlees te eten. Dit in tegenstelling tot landelijk beleid en bewustwordingscampagnes om juist minder vlees te eten. Ook het voedingscentrum stelt dat de Nederlander in een week gemiddeld te veel vlees eet, namelijk 700 gram, terwijl 500 gram gezond is.

Oplaat, die voor zijn organisatie 800.000 euro aan subsidie krijgt, zegt dat meer vlees eten 'niet het doel van de campagne is'. "We willen juist spotjes uitzenden om aan te tonen hoe boeren kip produceren. Als er dan meer kip wordt gekocht, is dat mooi meegenomen."

Verder vindt hij het 'betuttelend' dat het Voedingscentrum bepaalt hoeveel vlees mensen mogen eten. "Er is helemaal niets mis met vlees eten. We eten echt niet overdadig veel", concludeert Oplaat.

Ster advertentie
Ster advertentie