Binnenland
EO

Is de aardbei nu giftig of niet?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de aardbei nu giftig of niet?

Er worden grote vraagtekens gezet bij de Nederlandse aardbeien. Op het fruit worden soms wel tot zeven verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. "Het kan zelfs oplopen tot zeventien", zegt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. "Nog steeds wordt er niet gekeken naar de stapelingseffecten van bestrijdingsmiddelen, terwijl al sinds 2005 bekend is dat dat zou moeten meewegen bij de toetsing."

Vandaag maakte minister Schouten van Landbouw bekend dat er nader onderzoek moet komen naar gif op aardbeien. Dit weekend ontstond daar twijfel over na berichten dat er verschillende soorten gif op aardbeien zit. Afzonderlijk overschrijden die middelen geen enkele norm, maar het is onbekend wat die stapeling betekent.

Veilig

Aardbeienkweker Marcel Dings, tevens woordvoerder namens de sector van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), zegt dat de aardbei veilig is en dat deze rustig gegeten kan worden. "Wij houden ons aan de wettelijke normen. En met moeder natuur, geholpen door een beetje chemie, houden wij de aardbei gezond. Ze zijn zelfs nog nooit zo gezond geweest."

"Toch staat Nederland in de mondiale top drie van gifgebruik", zegt Esther Ouwehand. "Ik ben daarom ook blij met de mededeling van minister Carola Schouten (CU) dat ze meer onderzoek wil." Marcel Dings steunt dit en vindt dat er breed gekeken moet worden naar hoe producten op een gezonde en veilige manier geteeld kunnen worden. "Samen met de politiek kunnen we dat aangepast krijgen. Nu zijn wetgeving en procedures te ingewikkeld."

Luister naar het hele gesprek in Dit is de Dag:

Is de aardbei nu giftig of niet?

Ster advertentie
Ster advertentie