Binnenland
BNNVARA

Rouwen in tijden van corona is zwaar en kan leiden tot rouwtrauma

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Rouwen in tijden van corona is zwaar en kan leiden tot rouwtrauma

Rouwen was nog nooit zo moeilijk als nu. Geen arm om je heen, geen schouder om op uit te huilen. Dit kan zelfs leiden tot rouwtrauma. Wat kunnen wij daartegen doen? "Onder andere structuur is fijn voor mensen die rouwen", zegt rouwdeskundige Patty Duijn in De Nieuws BV.

Of het nu gaat om Coronapatiënten of mensen die overlijden in een verpleeghuis, het is vaak onmogelijk voor naasten om afscheid te nemen zoals zij dat zouden willen. Een laatste aanraking is hen niet gegeven, en het beperkte aantal bezoekers zorgt ervoor dat veel familieleden of vrienden überhaupt geen fysieke laatste groet kunnen brengen.

Moeilijkste periode om te rouwen ooit?

Het is in tijden van COVID-19 misschien wel de moeilijkste periode ooit om te rouwen. Zó erg dat trauma-expert en Bijzonder Hoogleraar Gerd Smid morgen in zijn oratie in de Geertekerk zal waarschuwen voor een stijging in rouw-trauma's. Traumatische rouw, om het wetenschappelijk te zeggen.

De beperkingen en de anderhalvemetersamenleving zorgen ervoor dat begrafenissen en crematies gedwongen in kleine kring plaatsvinden. Of dit ook zou kunnen leiden tot traumatische rouw is niet duidelijk.

Rouwdeskundige Patty Duijn: "Ik had laatst een uitvaart van een jongen van 23. Verschrikkelijk natuurlijk, en normaal gesproken zijn dat uitvaarten waar vier, vijfhonderd man op afkomen. Maar deze familie vond het eigenlijk wel fijn, zo in kleine kring. Veel intiemer, persoonlijker. Je komt veel sneller tot de kern. En je hoeft dus niet een evenement te organiseren voor honderden mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijd voor elkaar

Toen Joline Zandbergen haar man verloor, vond ze de beperkingen in eerste instantie ook wel fijn: "Ik zat alleen thuis, met mijn twee kinderen. En ik hoefde dus niet steeds mensen te ontvangen thuis. We hebben het echt met z'n drieën beleefd en we hadden alle tijd voor elkaar."

Maar het werpt ook problemen op. Zandbergen: "Ik was dus constant thuis met m'n kinderen, maar die kon ik ook niet even naar opa en oma brengen. Dus ik had ontzettend weinig tijd voor mezelf."

Langs elkaar heen rouwen

"Wat ook onhandig is, is dat je mensen in een rouwproces minder bij de bakker, of langs de lijn bij het voetbalveld tegenkomt", zegt Duijn. "Die terloopse ontmoetingen gebeuren natuurlijk steeds minder. En wat dan gebeurt is een beetje uit het oog, uit het hart. Ook omdat je niet zomaar meer bij iemand langs gaat voor koffie."

"Wat mij opvalt, is dat we een beetje langs elkaar heen rouwen", zegt Zandbergen. "Ik sprak onlangs weer met vrienden af, en die wilden het vooral hebben over de begrafenis van mijn man. Terwijl, dat is maanden geleden. Ik was alweer verder, maar dit was de laatste keer dat we elkaar gezien hadden. Dus ik werd een beetje teruggeworpen in mijn rouwproces."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Structuur

Wat kunnen we dan doen voor rouwende mensen in onze omgeving? "Actief structuur aanbieden", vindt Duijn. "Structuur is sowieso fijn voor mensen in rouw. Ga elke dinsdag wandelen met iemand. Of elke maandag iets lekkers eten. Laat zien dat je aan ze denkt." "Maar voel je als rouwende ook vrij om zo'n afspraak af te zeggen", voegt Zandbergen nog toe.

Rouw in tijd van Corona

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie