Binnenland

Deze fotograaf verdiende een luttele 19 cent aan een foto uit Afghanistan

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze fotograaf verdiende een luttele 19 cent aan een foto uit Afghanistan

Ruim driehonderd fotografen leggen vrijdag hun werk neer om aandacht te vragen voor de lage tarieven. Zelfs als bekroond fotograaf heb je daarmee te maken weet Cynthia Boll. "Ik word droevig als ik zie dat ik 19 eurocent krijg voor een hard bevochten foto", zegt de winnares van de Zilveren Camera in Spraakmakers.

En dat is niet eens een foto van een wolk, vertelt Cynthia Boll, die in de prijzen is gevallen met een fotoserie over Jakarta. "Dan vind ik het nog steeds belachelijk, maar het ging om een foto die ik in Afghanistan maakte en waar ik echt moeite voor had gedaan. Dan denk ik godsamme zeg."

Geen vetpot

Pim Ras, fotograaf en winnaar van de Zilveren Camera in de categorie sport, weet hoe het voelt. Vorig jaar woonde hij in Oekraïne de Champions League-finale bij tussen Real Madrid en Liverpool. "Ik maakte een fantastische foto", zegt Ras over de foto die hij schoot van de Spanjaard Sergio Ramos die de Egyptische Mohamed Salah met een soort armklem vastgreep. De stervoetballer verliet noodgedwongen geblesseerd het voetbalveld.

Quote

Er is een overload aan beeld

Fotograaf Pim Ras

Ondanks dat Ras de foto driehonderd keer verkocht bleek het geen vetpot. "Ik heb er denk ik 300 euro aan overgehouden", vertelt de fotograaf. "Op dat moment zat ik daar niet om geld te verdienen. Ik wilde er gewoon bij zijn, maar het gaat om het idee."

Dat beeld voor kranten, magazines en websites steeds belangrijker wordt heeft volgens Ras niet direct positieve gevolgen voor fotografen. "Er is een overload aan beeld", legt Ras uit. "Iedereen wordt overladen met beeld en als er heel veel van is, gaat de prijs omlaag. Heel simpel."

Ster advertentie
Ster advertentie