Binnenland
EO

Coördinator racismebestrijding: 'Talpa verheerlijkt racisme'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coördinator racismebestrijding: 'Talpa verheerlijkt racisme'

Talpa verheerlijkt racisme en gebruikt het als verdienmodel. Dat zegt Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie Rabin Baldewsingh naar aanleiding van de uitspraken van Johan Derksen in het tv-programma Vandaag Inside over Habtamu de Hoop. "Het stilzwijgen van Talpa is totaal onverantwoordelijk", zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Zijn de uitspraken van Johan Derksen over Habtamu de Hoop racistisch?

Dinsdagavond noemde Johan Derksen het Kamerlid, dat geadopteerd is door Friese ouders, "toch geen Fries", omdat hij er niet is geboren. "Ik ben toch ook geen Surinamer?"

In de uitzending wordt racisme genormaliseerd, zegt Baldewsingh: "Er worden hier grote groepen mensen over één kam geschoren en uitgesloten. Op nationale televisie worden mensen op basis van hun afkomst en etniciteit uitgesloten, en eigenlijk ontmenselijkt. Dat kan wat mij betreft niet."

Het vervelende is dat Derksen er steeds mee wegkomt, vindt Baldewsingh. Hij vindt het stilzwijgen van opdrachtgever Talpa, die heel de dag niet bereikbaar was voor commentaar, erger dan de opmerking zelf: "Dat gebeurt keer op keer, wat totaal onverantwoordelijk is."

Hij wijst erop dat er bij Talpa een belangrijke verantwoordelijkheid ligt. “Het is een commerciële zender die racisme toestaat in het bedrijf en systemisch racisme verheerlijkt. En dat als verdienmodel gebruikt, middels een programma.”

Meer dan 100 meldingen

Inmiddels heeft discriminatie.nl meer dan honderd meldingen ontvangen, aldus directeur Mirka Antolović. “Mensen willen afstand nemen van de uitspraken en vinden het een belediging. Een aantal wil zelfs dat er juridische stappen tegen Talpa worden ondernomen, omdat zij de opmerkingen faciliteren."

Morgen overlegt haar organisatie wat de vervolgstappen zijn, na deze meldingen. Zo wil de Friese organisatie Jongfryske Mienskip mogelijk aangifte doen, waarbij ze graag bijgestaan willen worden. "Wij zullen beraden wat we kunnen doen en of we erbij kunnen zijn om melders te steunen."

Ster advertentie
Ster advertentie