Binnenland

'Stop de ontspulling, omarm de chaos!'

foto: Wat Jij!? (EO)foto: Wat Jij!? (EO)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop de ontspulling, omarm de chaos!'

[EO - RAD1] Sinterklaas is net het land uit, we hebben Black Friday en Cyber Monday achter ons gelaten, en nu staat Kerst voor de deur. Het zijn van die dagen waarop mensen massaal spullen kopen.

Misschien heb je elke webwinkel al afgestruind of loop je met tassen vol door de winkelstraten. Maar hebben we al die spullen wel nodig of zouden we wat minimalistischer moeten leven? Daar gingen KonMari-consultant Maaike Fris en journalist Gijs van der Sanden met elkaar over in gesprek in de IGTV-aflevering van Wat Jij!?

Gouden bergen

Maaike Fris heeft van haar allergrootste hobby haar beroep gemaakt. "Ik was van jongs af aan altijd al bezig met opruimen, door spulletjes te reorganiseren en lades opnieuw in te delen. Maar ik had nooit beseft dat ik daar verder iets mee wilde doen." Toen ze met de boeken van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in aanraking kwam, wist ze direct dat dit voor haar gemaakt was. "Ik ga nu naar mensen toe en we gaan stap voor stap samen naar een meer bewuste levensstijl. De mensen die ik help, zijn bezig met ontspullen."

Ook Gijs van der Sanden las het boek van Marie Kondo, en hij ging vol enthousiasme aan de slag. "Ik heb heel veel ontspuld en misschien wel de helft weg gedaan. Marie Kondo beloofde mij gouden bergen, zoals positieve veranderingen op allerlei vlakken in mijn leven, maar dat viel tegen."

Verhevenheid

Een minimalistische levensstijl kan bestaan uit het gebruiken van enkel duurzame producten, maar ook je agenda kan minimalistisch zijn, door alleen aandacht te besteden aan wat écht belangrijk is. Maaike probeert dat zeker te doen. "Ik probeer mijn tijd in te delen door me af te vragen of ik van die afspraak echt blij word op dat moment. Ook in mijn koopgedrag ben ik duurzamer geworden."

Gijs heeft wel moeite met de minimalistische levensstijl. "Er hangt een soort verhevenheid rondom dat minimalisme. Het is een manier om je leven in te richten, niet dé manier."

Laat rommel toe

De levensstijl is ook niet voor iedereen weggelegd is zijn mening. "Veel mensen zouden een mooie, organic trui uit Portland willen kopen, maar kunnen dat gewoonweg niet betalen. Het is oneerlijk om de verantwoordelijkheid van een duurzame wereld uitsluitend bij de consument te leggen."

Het is volgens Gijs goed om rommel toe te laten in je leven. "Durf het, omarm die chaos. We hebben niet zoveel controle op hoe we leven, maar laten we vrede sluiten met een beetje chaos."

Wat Jij!? kijken

Het Instagram TV-programma is te zien via de Instagram-app. Zoek dan op NPO Radio 1, via de Instagram-pagina van NPO Radio 1 of klik direct door naar de stories van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie