Binnenland
EO

Bepaalde groep christenen in de ban van het vaccin als 'teken van het beest'; wat is dat?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Bepaalde groep christenen in de ban van het vaccin als 'teken van het beest'; wat is dat?

Afgelopen week ontstond er ophef over een preek van de bekende dominee Paul Visser. Hij refereerde daar meerdere malen aan 'The Great Reset'. Ook demissionair minister Hugo de Jonge kreeg bij het christelijke Family7 vragen over complottheorieën en corona als het 'tekenen van het beest'. Onder christenen is er een groep die corona ziet als aanwijzing dat het einde der tijden gaat aanbreken.

Zijn christenen extra gevoelig voor complottheorieën?

Schrijver Cees Zweistra denkt dat het dit voortkomt binnen een bepaalde traditie van het geloof, zegt hij in Dit is de Dag. "Dat heeft vooral te maken de manier van de Bijbellezen in bepaalde kringen. Openbaringen is daarin een soort draaiboek als het gaat om het einde der tijden".

Adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad Daniel Gillissen ziet dat ook. "Je ziet dat het rondgaat. In Openbaringen worden dingen gezegd waaraan je tekenen van het beest kan herkennen. En er zijn christenen die de neiging hebben om dat te pinpointen op deze tijd en rond corona komt dat heel sterk op. Ze zien in de huidige tijd met coronamaatregelen tekenen van het beest."

In het Bijbelboek Openbaringen 13, vers 16 en 17, wordt voorspeld dat alle aanbidders van het beest een merkteken op de rechterhand en het voorhoofd wordt gezet. Alleen mensen met zo'n teken kunnen nog kopen en verkopen. In sommige evangelische kerken wordt gespeculeerd dat het coronavaccins een dergelijk teken zijn.

Een preek van de bekende dominee Visser werd afgelopen week veel gedeeld op internet. Inmiddels is de kerkdienst op YouTube als meer dan 100.000 keer bekeken. In zijn preek sprak hij onder meer over The Great Reset, uitte hij kritiek op coronamaatregelen en zinspeelde hij op het merkteken van het beest. Hij kreeg veel reacties, zowel negatieve als positieve.

Great Reset

Gillissen denkt dat het goed is om kritisch te zijn op coronamaatregelen maar ziet ook gevaren. "Als je suggestieve elementen in de preek verwerkt dan moet je ook niet gek opkijken als je veel reacties krijgt. Juist door het benoemen van de Great Reset krijg je sterk de suggestie dat je er iets groters achter ziet."

Cees Zweistra, schrijver van een boek over complotdenkers, denkt wel dat het goed is om The Great Reset te bespreken in de kerk. "Ik denk dat dat geen slechte zaak is, het is wel een slechte zaak om het politieke debat te verdraaien naar een complotachtig debat. Maar het is wel een discussie die je in de kerken kunt voeren".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie