Binnenland
NOS

Bosbranden Portugal doven door regen, dodental opgelopen tot 35

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Bosbranden Portugal doven door regen, dodental opgelopen tot 35

Een groot deel van de grofweg zestig bosbranden in Portugal is uit. Regenval heeft de brandweer een handje geholpen de vuren te doven. Het dodental is opgelopen tot 35, zeven mensen zijn vermist. Ook in Spanje, waar door branden vier doden zijn gevallen, is regen op komst.

De bosbranden in Portugal woedden sinds zondag. In grote delen van het land was een noodtoestand afgekondigd. Op een website van de hulpdiensten valt te zien dat van de 59 branden er nu 50 zijn gedoofd. Van de negen overgebleven branden lijken er zes onder controle. Twee mensen zijn opgepakt op verdenking van brandstichting.

'Mist van rook en stank'

"Het heeft vannacht geregend, dus alle branden zijn uit", zegt Nederlander Klaas Schipper tegen NOS Radio 1 Journaal. Schipper woont sinds enige jaren in Castelo Branco in het midden van Portugal, waar veel branden waren. "De grootste brand was 30 kilometer van mijn huis. Wegen waren afgesloten. Er hangt nog steeds een mist van rook en stank."

Klaas Schipper woont in het getroffen gebied

Het is uitzonderlijk dat Portugal zo laat in het jaar wordt getroffen door bosbranden. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden door een giftige combinatie van extreme droogte deze zomer en harde wind door orkaan Ophelia.

'Trage hulpdiensten'

De Portugese brandweer had grote moeite op gang te komen. Veel materieel was al opgeborgen voor de herfst en winter, zegt Schipper. "Van de dertig blusvliegtuigen waren er nog maar achttien operationeel. Het heeft heel lang geduurd voordat er hulp opgang kwam."

De regering van Portugal krijgt zware kritiek van de oppositie, vanwege de trage reactie op de branden en gebrek aan beleid dit soort bosbranden te voorkomen. Afgelopen zomer kreeg het land meerdere bosbranden te verduren. De ergste was in juni, waarbij 64 doden vielen. Van alle bosbranden in de Europese Unie woedde 40 procent in Portugal terwijl het land slechts 2,1 procent van het Europese grondgebied beslaat, schrijft persbureau Reuters.

Slecht landbeheer

Slecht beheer van land is een deel van het probleem. De overheid wordt verweten te weinig te doen aan onderhoud. Ook zijn er relatief veel brandbare eucalyptusbomen aangeplant voor het winnen van olie. Veel kleine stukken Portugees land zijn bovendien in verval omdat landeigenaren, vaak nageslacht van boeren, zich niet meer bekommeren om hun grond.

Vanwege de droogte als gevolg van klimaatverandering woekeren branden makkelijker om zich heen. De branden gaan vaak aan door toedoen van mensen, die ze al dan niet opzettelijk aansteken.

Ster advertentie
Ster advertentie