Binnenland
EONOS

AZ verrast KNVB, maar vangt bot bij UEFA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. AZ verrast KNVB, maar vangt bot bij UEFA

AZ heeft van de KNVB te horen gekregen dat er niets verandert aan de verdeling van de Europese tickets. De club uit Alkmaar blijft tweede in de competitie en zal uitkomen in de tweede voorronde van de Champions League. AZ heeft daarmee geen succes gehad in een poging om door de UEFA alsnog als kampioen te worden aangewezen.

AZ verrast KNVB, Ajax en zichzelf

Het tijdschrift Quote ontdekte dat AZ een procedure had aangespannen bij de Europese voetbalbond. Het besluit van de KNVB om Ajax als nummer één van het huidige, gestaakte, voetbalseizoen aan te wijzen was niet in goede aarde gevallen.

Beide clubs stonden op een gedeelde eerste plaats toen de coronacrisis het Nederlandse voetbal plat legde. De KNVB bepaalde vervolgens aan de hand van het doelsaldo de eindstand. Dat vindt de Alkmaarse club geen goede afspiegeling van de krachtsverhouding aangezien AZ in beide rechtstreekse ontmoetingen de sterkste was.

Solidariteit valt stil

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg toonde zich in Langs de Lijn En Omstreken verbaasd over de actie van AZ. "Iets meer dan een week geleden was er de uitspraak in het kort geding, aangespannen door Cambuur en De Graafschap, en daarna leek iedereen het wel eens te zijn in de voetbalwereld."

Met de bom die AZ in de voetbalwereld gooide, hoopte men rechtstreekse plaatsing voor de lucratieve Champions League af te dwingen. Het voetbal wilde goede sier maken richting de Haagse politiek en leek op de goede weg te zijn met druk overleg tussen de topclubs.

Maar die stijgende solidariteit lijkt nu weer stil te vallen. Zowel Ajax als de KNVB reageerde verrast, maar de Amsterdammers blijven vertrouwen hebben in het gewenste solidariteitsfonds, liet directeur Edwin van der Sar weten aan de Telegraaf.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie