Binnenland

'Cocks not glocks'

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Cocks not glocks'

Op de universiteit van Texas mogen studenten behalve boeken, pennen en ander studiemateriaal ook wapens meenemen naar de campus. Een nieuwe wet die begin deze maand is ingegaan, maakt dat mogelijk. Veel studenten en docenten zijn het hier niet mee eens en komen vandaag in opstand.

Het officiële protest "Books not bullets" wordt door Gun Free UT, een organisatie tegen de wapenwet, georganiseerd. Tijdens deze actie wordt gelopen met grote spandoeken en wordt er gesproken door onder meer hoogstaande politici. Daarnaast is er nog een ludieke actie gepland door studenten: "Cocks not Glocks". "Een student heeft ontdekt dat je geen dildo mag meenemen naar de campus. Absurd, seksartikelen zijn verboden, maar een pistool is wel toegestaan. Er gaan duizenden studenten met dildo's, geknoopt aan hun rugzak, naar de campus", vertelt Pascale Bos, literatuurwetenschapper aan de universiteit van Texas, op NPO Radio 1.

Volgens tegenstanders wordt door de nieuwe wet juist alleen maar meer geweld uitgelokt. Ook vrezen ze dat minder studenten naar de universiteit willen en dat die minder vrij durven discussiëren.

Volgens de voorstanders, de Republikeinen in Texas, zijn wapens belangrijk voor de zelfverdediging van studenten. Schietpartijen in het verleden hebben laten zien dat schutters altijd plekken opzochten waar mensen niet bewapend waren, zeggen ze. Texas is de achtste Amerikaanse staat waar studenten een wapen mee naar hun universiteit mogen nemen.

Bos voelt zich een stuk minder veilig op de campus. "Ik kan vanmiddag naar de sportwinkel of de Walmart gaan om een wapen te kopen met een kunstofholder. Die maak ik dan vast aan m'n riem, shirt eroverheen en dan kan ik zo het klaslokaal binnenkomen."

Een kunstofholder is verplicht en de wapens moeten verborgen onder de kleding worden gedragen. "Ik heb geen idee welke studenten of collega's een wapens bij zich hebben. Het geeft geen prettig gevoel, vooral niet bij mijn vak. Daarbij komen soms verhitte discussies tot stand. Ook moet ik exclusief tegen mijn studenten zeggen dat ze niet met hun pistool naar mijn kantoor mogen komen."

Het wordt volgens Bos een lang gevecht om de wet weer ongedaan te maken. "Ik hoop dat het vandaag niet uit de hand loopt. De "Gun Nuts", zoals wij ze noemen, zullen er ook weer bij zijn. Zij hebben aangekondigd dat ze met hun automatische geweren en wapens tegenover de campus gaan staan. Dat wordt een spektakel..."

Ster advertentie
Ster advertentie