Binnenland

Vandaag in de Tour de France: vlak, heuvels en een leuk einde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: vlak, heuvels en een leuk einde

Het peloton gaat vandaag weer terug de bergen in. Zij het niet de hoogste van allemaal. Nadat de renners even de benen warm fietsen over een stukje vlak, staan er daarna vier colletjes op het programma. Het peloton start in Saint-Paul-Trois-Châteaux en nadat we die plaatsnaam hebben uitgesproken staan we ongeveer op het punt van finishen in Mende.

Er kan vandaag weer verschil worden gemaakt in het klassement. We finishen namelijk met klim van de tweede categorie. Het betreft een steil stukje bergop, drie kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2%. Ongetwijfeld dat daar aanvallers een poging doen voor de dagzege.

Maar ook de klassementsmannen is er op het einde van de etappe dus ruimte hun concurrenten weer op achterstand rijden. Zet daarom weer de finish-alert van NPO Radio 1 aan, dan mis je niets van de ontknoping.

Voordat het peloton aan die laatste klim begint is er al genoeg ruimte voor aanvallers om het heft in handen te nemen. We passeren voor dat laatste klimmetje namelijk al een col van de vierde, derde en tweede categorie. Met name laatstgenoemde, de Col de la Croix Berthel, biedt ruimte om het verschil met andere renners te maken.

Punchen maar...

Het wordt vandaag vermoedelijk een strijd tussen enerzijds een groep dagaanvallers en anderzijds de mannen met punch- en klim benen, die op het einde de overwinning wensen weg te kapen voor de neus van anderen.

Punchers zijn renners die goed zijn in korte maar zeer steile klimmetjes. Omdat het klimmetje op het einde toch nog drie kilometer lang is, maken punchers met de betere klimmersbenen een grote kans op de overwinning. Dan denkt de liefhebber van de sport meteen aan Dan Martin en Alejandro Valverde.

Ook mannen die de tour startten met klassementsambitities, maar die deze ambities door valpartijen of andere redenen niet waar wisten te maken, kunnen een gooi doen. Denk aan Adam Yates, of Bauke Mollema.

Alaphilippe

Ook de drager van de bollentrui, Julian Alaphilippe, behoort normaal gesproken tot de punchers. Vanwege zijn bolletjestrui is echter de kans aanwezig dat hij al eerder op de dag meegaat met een eventuele groep aanvallers. Hetzelfde geld voor de Belg Thomas de Gendt. Er zijn te veel kansmakers om een lijstje te maken. Daarom een andere vraag voor vandaag.

{poll}

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}
Ster advertentie
Ster advertentie