Binnenland

Paarden, drones en quads: burgers zetten alles op alles om vermiste personen te vinden

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paarden, drones en quads: burgers zetten alles op alles om vermiste personen te vinden

Niet weten waar je kind, vriend of geliefde is gebleven; op de Internationale Dag van de Vermiste Personen wordt daar bij stilgestaan. Onder impuls van sociale media komen er bij vermissingen steeds vaker en sneller zoekacties op gang, waar burgers zich massaal voor aanmelden.

Sinds vijf jaar probeert het Coördinatie Platform Vermissing (het CPV) dit in goede banen te leiden.

'Moet beter gecoördineerd'

Ramona van Urk is woordvoerder van het CPV. "Op Urk is in 2016 een grote zoekactie geweest met meer dan vijfhonderd vrijwilligers. Dat kwam door één oproepje op social media. Toen dachten we 'dit moet beter gecoördineerd worden', en zo is dit burgerinitiatief ontstaan", vertelt ze in Blok&Toine.

Van Urk: "Wij kunnen een laatste strohalm zijn als de politie of andere instantie niets gevonden hebben. Vaak hebben ze zelf iets meegemaakt, worden ze het gevoel van gemis herkennen, of het zijn mensen uit de vriendenkring of via een vereniging die graag willen meehelpen."

Niet grootschalig zoeken bij elke vermissing

Burcu Serinci, was persoonlijk begeleider van een man die in augustus 2020 vermist raakte. "De politie start niet bij elke vermissing een grootschalige zoekactie. Dat snap ik, maar nu was er wel aanleiding om te gaan zoeken en daarin heb ik de politie wel gemist."

Via Facebook startte Serinci een zoekactie. Zo kwam ze al snel in aanraking met het CPV. Serinci: "Wat er toen op gang kwam was indrukwekkend. Binnen twee dagen werd er een complete zoekactie in gang gezet waarbij meer dan vijfhonderd mensen aan meededen."

Serieuze organisatie

De man werd gevonden en was niet meer in leven. Voor Serinci en andere naasten was het feit dat de man gevonden werd belangrijk: "Anders blijf je met vraagtekens zitten. Het is voor iedereen heel belangrijk dat je weet wat er gebeurt. Dat zorgt voor een stukje afsluiting. Dat zoveel mensen hebben meegezocht zorgt er voor dat je je enorm gesteund en gehoord voelt"

Het CPV is uitgegroeid tot een serieuze organisatie. Van Urk: "Er is een ruiterteam voor de drassige of bosrijke gebieden, een droneteam voor de maisvelden of industrieterreinen, een hondenteam met onze hond Rex, een quadteam waarmee we langs de spoorlijnen kunnen rijden en een botenteam waarmee we in het riet kunnen zoeken."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie