Binnenland
NOSNTR

Landelijk vuurwerkverbod komt er toch

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijk vuurwerkverbod komt er toch

Het verkopen en afsteken van vuurwerk is tijdens de jaarwisseling verboden. Burgemeesters vroegen gisteren al om een verbod vanwege de aanhoudende druk op de zorg. Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht is er blij mee, vertelt ze in Nieuws en Co.

Druk op de zorg

De druk op de zorg stijgt door corona en daar moeten geen honderden vuurwerkslachtoffers bovenop komen, vindt het demissionaire kabinet. Gisteren meldden ingewijden nog dat er geen verbod zou komen, maar de ministerraad heeft vandaag besloten dat dit niet verstandig is.

Dijksma is blij met het verbod, dat vorig jaar ook al werd gehandhaafd. Daardoor gebeurden er rond de jaarwisseling veel minder ongelukken. Er meldden zich 108 mensen met letsel in de ziekenhuizen en 275 bij de huisartsenposten. Het gemiddelde aantal gewonden in andere jaren lag ruim boven de duizend. Bij de jaarwisseling van 2019/2020 waren het er ongeveer 1300. "Vorig jaar was het in ieder geval behoorlijk rustig: veel rustiger dan voorgaande jaren. In een situatie waarin er heel veel mensen in de ziekenhuizen liggen en de spoedeisende hulp totaal overbelast is, is het goed als je er niet te veel patiƫnten bij hebt," zegt Dijksma.

Blijvend verbod

Dijksma vindt dat het debat over een blijvend vuurwerkverbod later gevoerd moet worden. "Utrecht heeft eerder stappen aangekondigd voor een blijvend vuurwerkverbod, net als Amsterdam en Rotterdam, om andere redenen. Dat had voor een deel natuurlijk te maken met de slachtoffers, maar ik vind het wel belangrijk dat we deze twee discussies nu niet door elkaar heen klutsen."

In Utrecht merkt ze dat er steeds meer draagvlak is voor een blijvend verbod. "We hebben zelf wel een peiling gedaan onder de bevolking en dan zie je ook dat de steun voor een vuurwerkloze oud en nieuw echt groeiende is. De meerderheid is daar sowieso voor, en die meerderheid wordt ook groter naarmate de gemeente zelf ook centraal een oud en nieuw viering organiseert met bijvoorbeeld vuurwerk, een lichtshow."

Burgemeester Dijksma van Utrecht over het vuurwerkverbod

Ster advertentie
Ster advertentie