Naar homepage
Binnenland

Vuurwerkverkopers naar rechter om laat verbod
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vuurwerkverkopers naar rechter om laat verbod

Zo'n 150 vuurwerkverkopers stappen naar de rechter om eind dit jaar toch vuurwerk te kunnen verkopen. De verkopers zijn aangesloten bij de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Die stichting vindt dat het kabinet veel te laat met het vuurwerkverbod kwam.

Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil zo de zorg ontlasten.

"We hebben enorm respect voor mensen in de zorg en het zware handhavingswerk van boa's, maar dit heeft geen bal met corona te maken", zegt advocaat Lex de Jager in het NOS Radio 1 Journaal. Het besluit is volgens hem "ongelooflijk laat" genomen. "Er waren al containers met vuurwerk onderweg. Winkeliers hebben die al betaald. Nu ze geen omzet hebben, zitten ze met hun handen in het haar."

40 miljoen compensatie

De vuurwerkbranche krijgt 40 miljoen euro compensatie voor het eenmalige vuurwerkverbod met Oud en Nieuw. De stichting vindt dat niet genoeg. De compensatie is volgens De Jager alleen bestemd voor bedrijven die vuurwerk opslaan en vervoeren en niet voor verkopers. "Er is heel veel onduidelijkheid rond dat compensatiefonds. Het lijkt vooral bedoeld voor opslag en vervoer en daar hebben mijn cliƫnten niet zoveel aan, ze vallen buiten de boot."

Hij hoopt dat het kort geding tussen 10 en 15 december kan plaatsvinden bij de rechtbank in Den Haag. "De tijd dringt en de enige manier om ervoor te zorgen dat er echt geen schade komt. is het vuurwerkverbod opheffen. Dat lijkt in het belang van veel meer mensen, want er dreigt een enorme chaos. Logistiek is het een puinhoop, er zijn containers met vuurwerk onderweg en niemand weet goed wat daarmee moet."

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die eerder een zaak aanspande vanwege een vuurwerkverbod in Rotterdam, ziet nu niets in een rechtszaak. Volgens die vereniging wordt er nog druk onderhandeld met het Rijk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie