Podcast

Podcast De Dag: 'Vuurwerkverbod betekent einde vuurwerktraditie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Vuurwerkverbod betekent einde vuurwerktraditie'

Het kabinet werkt aan een vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Dat geldt in principe voor één jaar, maar vuurwerkliefhebbers zijn er niet gerust op en bestuurders zien mogelijkheden voor een nieuwe, veiligere vuurwerktraditie.

#711 - 'Vuurwerkverbod betekent einde vuurwerktraditie'

Het kabinet werkt aan een algeheel vuurwerkverbod om zorg en hulpverleners tijdens deze coronacrisis niet nog meer te belasten. En daarmee wordt opeens mogelijk waar al jaren om geroepen wordt door onder meer artsen, agenten en bestuurders - maar waar ook veel weerstand tegen is. Het vuurwerkverbod geldt alleen dit jaar, maar vuurwerkliefhebbers zijn er niet gerust op en bestuurders zien mogelijkheden voor een andere viering in de toekomst. Leidt het verbod tot een nieuwe vuurwerktraditie in Nederland?

Pieter Broertjes, burgermeester van Hilversum, hoopt van wel, zegt hij in podcast De Dag. Hij werkt in zijn gemeente al jaren aan een andere, veiligere viering van oud en nieuw. Het zou volgens hem mooi zijn als dit jaar Nederlanders aanzet om zich ook in de komende jaren anders tot vuurwerk te verhouden.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels denkt dat het moeilijk wordt om mensen mee te krijgen in een verbod. Juist omdat het om vuurwerk gaat: de aantrekkingskracht zit er voor een groot deel in dat het afsteken daarvan de rest van het jaar niet mag

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie