Binnenland
MAX

Niet gay genoeg

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet gay genoeg

Vluchten naar Nederland omdat je
geaardheid niet wordt geaccepteerd. Je riskeert in je vaderland een
gevangenisstraf of moet het zelfs met de de dood bekopen. Eenmaal gevlucht
naar Nederland komen LHBTI-vluchtelingen in een asielprocedure bij de
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), voor een check of ze wel echt gay
zijn. Dat wringt aan alle kanten. Want: hoe moet je dat als
vluchteling bewijzen? Tegelijkertijd verzinnen asielzoekers van alles om hier
toegelaten te worden.

Het is belangrijk om vluchtelingen te screenen, onder andere vanwege veiligheidsredenen. Toch mist de menselijke maat. Dat zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van de stichting LGBT Asylum Support, in Villa VdB. Zo zou de IND nog steeds zelfacceptatie en het bewustwordingsproces als een criterium voor toelating hanteren. LHBTI-vluchtelingen moeten in dat geval in hun thuisland hun geaardheid al hebben moeten accepteren, of zelfs al een coming-out achter de rug hebben. Dat terwijl in 2018 de toenmalige staatssecretaris van asielzaken, Mark Harbers, al beloofde dat dit criterium geen onderdeel meer mag maken van de asielprocedure.

‘Een hoopvolle reactie’

De IND laat in een schriftelijke reactie aan Villa VdB weten dat hun beoordeling van de geloofwaardigheid van LHBTI-vluchtelingen voor hen steeds lastiger wordt. Hiermee lopen IND-medewerkers tegen grenzen aan. Ze gaan in gesprek met beleidsmakers en de politiek over de uitvoerbaarheid van de huidige wet en regelgeving, waaronder dus ook op het gebied van LHBTI. "Dat klinkt heel hoopvol", zegt Kortekaas.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie