Binnenland
AVROTROS

De Nederlandse Yordi voerde campagne voor Biden in de VS

foto: Yordi de Vriesfoto: Yordi de Vries
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nederlandse Yordi voerde campagne voor Biden in de VS

Maanden voordat Joe Biden werd uitgeroepen tot president elect ging Yordi de Vries langs de deuren om stemmen te werven voor de democraten tijdens de voorverkiezingen. En één ding viel hem direct op: de andere democratische kandidaten gebruikten de nieuwste technische snufjes, Biden hield het bij een papieren flipover en een viltstift, vertelde Yordi in het programma Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Yordi de Vries kwam in de Verenigde Staten terecht als onderdeel van zijn opleiding aan de BKB Academie. Het is gebruikelijk dat je voor deze opleiding naar een land afreist waar op dat moment verkiezingen worden gehouden. Yordi viel met de neus in de boter met de Amerikaanse verkiezingen. "Het is echt de Champions League onder de verkiezingen. Het is ontzettend leerzaam."

Langs de deuren

Canvassen, dat moest 'ie doen. Hij moest langs de deuren van de mensen in New Hampshire om te zorgen dat ze gingen stemmen op hun favoriete kandidaat. De deuren van de Republikeinen mocht 'ie overslaan. "Tot op detailniveau hebben ze informatie over de inwoners: Wie waar in het verleden op heeft gestemd en hoeveel geld iemand aan een campagne heeft gedoneerd. Zo kregen we van Bernie Sanders de opdracht langs bepaalde huizen te gaan. Er wordt gezegd: Ga naar nummer 18, 22 en 24, maar nummer 20 mag je overslaan." Yordi ging voor 4 democratische kandidaten op pad: Buttigieg, Sanders, Warren en ook Biden.

Het verschil in aanpak tussen deze kandidaten was groot. Waar Yordi voor de andere kandidaten met gelikte apps op pad werd gestuurd, kreeg hij voor Biden alleen een klembord en een stift. Ook het campagnebureau van Biden was flink gedateerd. "Het was erg verlaten. Er waren alleen een paar vrouwen op leeftijd. Er was geen sprake van bruisende energie."

Ontmoeting Jill Biden

Tijdens de campagne kwam Jill Biden, de toekomstig first lady, de campagnevoerders een hart onder de riem steken. Yordi vertelde haar dat hij uit Nederland kwam. Biden dacht dat hij speciaal vanuit Nederland was gekomen om campagne te voeren voor haar man. "We hebben haar maar in die waan gelaten. Hoe leuk zou het zijn als Jill dit verhaal de volgende ochtend aan Joe heeft verteld aan de keukentafel?".

In februari had Yordi nog niet kunnen voorzien dat Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden. "Sterker nog, ik had stiekem niet eens verwacht dat hij de democratische verkiezingen zou winnen. Toen we bij mensen aan de deur gingen was lang niet iedereen positief. Hij was net in het nieuws gekomen met relletjes en mensen vonden hem toch wel wat oud."

Les voor de Nederlandse campagne

Voorlopig werkt Yordi de Vries in de private sector. Hij wil eerst ervaring op doen, maar hij sluit niet uit dat hij in de toekomst actief gaat worden in de politiek. "Ik wil pas de politieke arena in als ik mijn eerste grijze haren krijg."

Tot die tijd heeft Yordi wel een advies voor de Nederlandse campagnevoerders die de komende maand de straat op gaan: "Zorg dat je politieke kopstukken overal in het land zichtbaar zijn. In Nederland voelen mensen zich weinig betrokken bij de politiek. Kijk alleen al naar het aantal mensen dat lid is van een politieke partij. Politiek Den Haag voelt letterlijk ver weg voor bijvoorbeeld mensen in Noord-Groningen. Ik zag dat de mensen in New Hampshire het enorm waardeerden dat de grote kandidaten in hun staat kwamen. Ik hoop dat ze dat in Nederland ook doen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie